Det er Kreftforeningen som står bak arrangementet.

Ja på direkten

I juni i fjor fikk energibunten Ole-Jonny Korsgaard i Harstad telefon fra Kreftforeningen:

– Vil du gjøre en jobb for oss?

– Ja, svarte Korsgaard, uten å ane hva han bega seg ut på. Nå skal han og andre frivillige arrangere Stafett for livet, som er verdens største non-profit-arrangement. Fra klokken 12. lørdag 8. september og til klokken 12 dagen etterpå vil kreft bli satt på dagsorden i Harstad.

Sterkt berørt

– Meld dere på stafetten, sier han, og understreker at han gjør dette som privatperson. Privatpersoner, bedrifter og andre som vil delta, kan søke opp Stafett for livet på nettet, og melde seg på.

Helseminister Bent Høies hjembygd Randaberg var den første i landet som arrangerte Stafett for livet i Norge. Det skjedde i fjor, og der deltok også Ole-Jonny Korsgaard og andre frivillige fra Harstad. De var der for å lære, og de ble sterkt berørt.

Samhold og støtte

– Det var helt ubeskrivelig. Jeg sov ikke på ett døgn, men var så gira og fikk så mye energi at jeg trengte ikke søvn. Det var spesielt sterkt å se små, kreftrammede barn. Jeg ble sterkt beveget av alle historiene. Det var godt å se samholdet, og jeg er sikker på at dette skal vi få til i Harstad, vi er allerede godt i gang.

Arrangementet Stafett for livet er nytt i Norge, men har allerede vært arrangert i USA og Danmark i flere år. Harstad er først ute i Nord-Norge.

Alle kjenner noen

– Kreften er stygg, og rammer så blindt. Den slår ned både på Kong Salomo og Jørgen hattemaker. Hver tredje nordmann blir rammet av kreft. Det betyr at vi alle blir berørt, enten som pårørende, eller at vi har venner som er rammet. La oss bruke dette døgnet til å vise omsorg, være nær og minnes de som tapte kampen mot kreften. Og de som fortsatt kjemper, sier Korsgaard.

For at han skulle si ja, var det viktig at arrangementet er gratis for alle og at ingen skal tjene penger.

– Hvis noen har lyst til å Vippse en slant til Kreftforeningen, så kan de gjøre det. Men ingen skal føle seg tvungen til å gjøre det.

Kreft tar ikke pause

Stafett for livet kan bestå av familier, venner, skoler, foreninger og arbeidsplasser. Lagets medlemmer deltar i en 24-timers stafett. Bak hvert lag er det en krefthistorie – et menneske som laget vil støtte eller minnes.

– Lokalsamfunnet går sammen for å vise sin støtte til dem som er, eller har vært, berørt av kreft. Stafetten symboliserer at en kreftsykdom aldri tar pause, men er til stede hele døgnet og at det alltid bør være noen på banen for den som er syk. Vi gjør dette for å feire livet, sier Korsgaard.

Ryel kommer

Selv om arrangementet så langt har vært ukjent, har flere meldt på lag.

– Brannvesenet stiller, det samme gjør politiet og jeg håper mange arbeidsplasser, familier og venner i Harstad og omegn melder på lag. Lille Randaberg kommune stilte med 40 lag. Vi må minst klare 60, mener Korsgaard.

– Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel kommer til arrangementet, og ordfører Marianne Bremnes har sagt ja til å være med på å åpne arrangementet, sier Korsgaard.

Det blir mange aktiviteter i løpet av de 24 timene stafetten varer, blant annet konserter der artister stiller opp gratis.

Ole-Jonny Korsgaard har fått med seg en stab med masse erfaring fra frivillig arbeid.

– Vi er i full gang med planleggingen, sier han.

Etter at mørket faller på denne septemberkvelden, blir det organisert en spektakulær, felles lysseremoni til minne om de som har tapt kampen mot kreft, og til dem som ennå kjemper.

Her kan hver og en tenne et lys og skrive noen ord til minne om den som mistet livet i kreft.

– Dette er også en støtte for dem som står i stormen nå. På Randaberg var 1400 mennesker samlet på idrettsarenaen, men det var musestille da lysene ble tent. Det var sterkt og fantastisk rørende å se lysborgene og minneordene som folk hadde skrevet til de som var gått bort, sier Ole-Jonny Korsgaard.

– Stafett for livet handler om å støtte dem som er rammet av kreft i lokalmiljøet. Bak hvert lag er det ofte en historie – et menneske som laget vil støtte, minnes eller feire at vedkommende er blitt frisk. Det kan være en bestefar eller mor som er i behandling, en søster som overlevde eller en god nabo som døde av kreft.

Kreftpasienter og andre som lever med kreft tett innpå livet vet at sykdommen ikke tar pauser eller ferie. Selv om man kanskje ikke tenker på kreft hele tiden, så er den der – hele døgnet. Nettopp derfor varer Stafett for livet i 24 timer.

– Arrangementet begynner med en «fighterrunde». Fightere har selv kreft, eller har hatt kreft, og lokalmiljøet heier og hyller sine fightere som samlet går den første runden rundt løypa. Deretter er arrangementet i gang og stafetten begynner.

Hvert lag forplikter seg til å ha minst én deltaker på banen til enhver tid i løpet av de 24 timene stafetten pågår. Alle lagene har et deltakertelt der de møtes mellom sine runder. Her er det rom og tid for uformelle møter, samtaler, hvile og matservering.

Stafett for livet får låne friidrettsbanen og Stangneshallen gratis av kommunen. IK Hind er blant de frivillige som stiller opp.

STABEN: Mange frivillige er allerede på plass, her er noen av dem samlet. Foto: Privat Foto: Kristin Roenning