Navnet på ni gater i Harstad skaper problemer for Harstad kommune. Flere av navnene som kommunen ønsker å innføre får stryk av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Stavemåte, eller at lignende navn allerede er brukt andre steder, er noen av argumentene.

For eksempel er det ikke slik at Harstad kommune kan bestemme at en vei heter Gressholmveien, Nordvikmyra eller Kommelhågveien. Departementet vil i stedet at Harstad skal bruke Grasholman, Nordvikmyran og Kummelhågveien.

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad, som har vært med på prosessen med å skaffe navn til alle Harstad-veiene siden 2014, kritiserer det rigide regelverket.

Les også: - Systemet er unødvendig byråkratisk

Her finner du oversikten over alle de ni veiene som skal få navn, og utfordringene knyttet til dem.

Gate 1625

Denne veien ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt å deles opp i 4 parseller; Rødmyrstua, Tømmeråsen, Storvassbotn og Sørlia.

- Dette er et motstridende vedtak da Tømmeråsen allerede er vedtatt brukt i Tømmeråsveien. Rødmyrstua og Sørlia er ikke godkjent skrivemåte. Her foreslås det å bruke bare Sørliveien på hele den opprinnelige parsellen da adresseparsellen har få og spredte adressater. Eventuelle adressetilleggsnavn: Tømmeråsen, Storvassbotn og Sørli, skriver administrasjonen i sakspapirene.

Anbefalingen er at hele veien skal hete Sørliveien.

Gate 1490

Denne ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt å deles opp i tre parseller; Sørvikveien, Sørvikmarka og Storvann. Storvann er ikke godkjent. Her foreslås det å bruke bare Storjordveien på hele den opprinnelige parsellen. Dette fordi Kvæfjord kommune i sin adresseplanlegging har valgt å benytte dette navnet på parsellen fra Straumsbotn til kommunegrensen.

- Her må vi i dialog med Kvæfjord kommune om nummerering på adresseparsellen.

Gate 1609

Denne ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt å deles opp i 3 parseller; Ervikveien, Møkkelandsveien og Skjærstadveien. Ervikveien er i bruk ved Bergsodden, denne vil bli forlenget fram til krysset til Stornes i Ervika. Her foreslås det å bruke et navn på hele parsellen; Skjærstadveien oppkalt etter siste bygd på strekningen.

- Dersom en velger å benytte Nupenveien kreves det at det reises navnesak på skrivemåten.

Gate 1642

Denne ble av kommunestyret 30.10.2014 vedtatt et motstridende vedtak. Skrivemåten ble godkjent til Kommelhågveien. Dersom en velger å benytte Kommelhågveien kreves det at det reises navnesak på skrivemåten.

Her foreslås det å bruke Kummelhågveien som er godkjent skrivemåte av departementet.

Gate 1666

Denne ble av kommunestyret 30.10.2014 vedtatt som et motstridende vedtak. Skrivemåten ble godkjent til Gressholmveien og adressenavn som etableres som adresseparsell til Gressholman. Dersom en velger å benytte Gressholmveien kreves det at det reises navnesak på skrivemåten. På de eldste stedsnavnskiltene står det Grasholman.

Her foreslås det å bruke Grasholmveien som er godkjent skrivemåte.

Gate 1662

Denne ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt til Stengeveien. Dersom en velger å benytte Stengeveien kreves det at det reises navnesak på skrivemåten.

Her foreslås det å bruke Sandbakkan som er godkjent skrivemåte.

Gate 1630

Denne ble av kommunestyret 30.10.2014 vedtatt et motstridende vedtak. Skrivemåten ble godkjent til Sjøveien og adressenavn som etableres som adresseparsell til Sjøveien og Øyveien. Sjøveien er brukt i annen form og sted i kommunen.

Her foreslås det å bruke Gausøyveien som er godkjent skrivemåte på hele parsellen.

Gate 1626

Denne ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt å deles opp i 8 parseller; Mølnåsen, Nordvikmyra, Nordvik, Melvika, Sørvik, Halsebø, Vollstad og Leikvik. Dette er et motstridende vedtak da Nordvik allerede er vedtatt brukt i Nordvikveien, Melvika er allerede vedtatt brukt i Melvikveien, Halsebø er allerede vedtatt brukt i Halsebøveien og Vollstad er allerede brukt i Vollstadveien. Mølnåsen er allerede i bruk som adressenavn.

Nordvikmyra er ikke godkjent skrivemåte men Nordvikmyran. Her foreslås det å bruke bare Hinnøyveien på hele den opprinnelige parsellen. Dette fordi adresseparsellen har få og spredte adressater. Det kan etableres adressetilleggsnavn der dette er naturlig.

Gate 1627

Denne ble i kommunestyret 30.10.2014 vedtatt å deles opp i 5 parseller; Lilleng, Gausvik, Årbogen, Haukebø og Sandtorg. Lilleng er ikke godkjent skrivemåte, men Litlenga er godkjent. Gausvik er ikke godkjent skrivemåte, men Gausvika.

Her foreslås det å bruke Tjeldsundveien på hele den opprinnelige parsellen og eventuelt adressetilleggsnavn på følgende plasser, Litlenga, Gausvika, Haukebø, Årbogen og Sandtorg.