Gårdbruker Per Ivar Skaanevik driver bedriften Ofotlab fra Myklebostad på Tjeldøya. Han fortviler over treg postgang. Laboratoriet, som finnes på gården, skal analysere grovfôrprøver for andre bønder i hele landet. Men når prøvene mugler underveis med Posten, er det ikke så lett.

– Vi er helt avhengige av en postgang for både brev og pakker som fungerer, men nå går det grusomt sakte, sier han.

Pakker en dag i uka

Bring deler ut bedriftspakker med ulikt antall utdelingsdager, alt etter hvor langt fra kjerneområdet man befinner seg. I Harstad er det utlevering hver ukedag, mens man for eksempel på Myklebostad og Hol i Tjeldsund kun har utlevering en dag i uka. Det er på onsdager. Hvis pakker kommer inn til terminal rett etter utdeling, kan de bli liggende ei uke. Mange andre steder i distriktet har postbilen lov til å ta med småpakker, en eller to dager i uka.

– For distriktene som ligger lengst unna hovedområdene ser det ut til at de samler opp posten og vi kun mottar en gang i uka, sier Skaanevik.

Når det gjelder brev skjedde det en endring fra nyttår. Omlegging av brevpost skulle føre til normalt to dagers leveringsfrist innen Norge, men selv brev har han opplevd har brukt ei uke fra Sortland til Tjeldsund.

– De klarer normalt ikke brev på to dager heller. Jeg tror jeg kan telle på ei hånd de gangene det har skjedd.

Han forteller at han var skeptisk, da han hørte om postomleggingen. Hantror nok at flere som driver næringsvirksomhet langt fra Oslo, får utfordringer når brev og pakker kan ta så lang tid.

Stortinget bestemte at Posten fra nyttår 2018 kunne slå sammen A- og B-post. Brev skal som hovedregel ta to dager, ikke en dag som tidligere, fra avsender til mottaker i Norge.

I denne forbindelsen reduserte Posten antall postfly nordover. Siden sorteringssentralen for brev på Evenes ble lagt ned, ble også postflyet innstilt. Mesteparten blir nå kjørt med bil og tog.

– Det er ingenting som har fungert med logistikken siden nyttår. Man kan akseptere at det går litt tid før Posten kommer inn i nye sorteringsrutiner, men når man nå begynner å komme et par måneder ut i året, så er tålmodigheten vår brukt opp. Det er nesten som man skulle tro at posten nå leveres med hest og kjerre.