Interessen fra den unge garde av bønder i Troms og nordre Nordland viste seg upåklagelig, forteller fagkonsulent i Felleskjøpet, Kamilla Hansen Hauan.

– Vi fikk 50 påmeldte, i hovedsak dem som tenker på å overta gårdsbruk, dem som har overtatt og dem som har drevet i noen år.

– Tine, Nortura og vi har en ung bonde-satsing, og det er den satsinga vi presenterer på denne første samlinga, sier hun. – Det har vært kjørt ung bonde-samlinger sørpå, men for oss er dette et pilotprosjekt.

Nettverksarena

Landbruksskolen på Kleiva (nå Sortland videregående skole Kleiva, red.anm.) har tre fulle førsteklasser, og det forteller at lysten til å bli bonde, eller skaffe seg kunnskapen, er stor.

– Det, og responsen for å bli med på denne samlinga, viser at interessen er der. Spesielt i dette området, sier hun og tenker på Midtre Hålogaland.

Ung bonde-satsinga er ment å gi unge gårdbrukere mulighet til å treffe andre, for i en hektisk hverdag er samlingsmulighetene små.

– Vi vil skape en arena for at folk kan treffes. Siden bondeyrket kan være ensomt kan de på samlingene skaffe seg nettverk. Det handler om å være sosial, utveksle erfaringer og få faglig påfyll.

Inspirasjon

I løpet av to dager skal to melkebønder fortelle om sine erfaringer.

– Det er noe mange er interessert i – høre hva andre har av erfaringer. Den ene har bygd nytt fjøs og skal fortelle om den prosessen. Den andre forteller om hvordan det var å ta over gården etter faren.

Kvæfjord er en kommune som har satset stort på landbruk. Jordbruksrådgiver Rolf Ingar Eggum skal fortelle om kommunens satsing. De unge bøndene får også høre om finansiering og lån, og om Felleskjøpets ungnbodesatsing.

– Og så skal Kleiva landbruksskole snakke om deres agronomkurs for voksne.

Om de ikke får inspirasjon av alt dette, kan kanskje Thomas Leikvoll, kjent fra tv, sørge for det.

– Han skal ha et coachingforedrag til inspirasjon, forteller Hansen Hauan. – Vi ønsker at folk skal dra herfra med en god følelse, og være inspirert.

Store kvoter

24-årige Niklas Enoksen overtok gården på Hemmestad for et halvt år siden.

– Dette er jo jeg har lyst til å holde på med – interesse, svarer han på hvorfor han valgte overtakelse. Og det er ikke noe småbruk akkurat. Melkekvoten er på 400 tonn.

Ola Åshagen fra Dverberg har ikke overtatt ennå, men har sin arbeidsplass på farens gård, en gård med en melkekvote på hele 510 tonn.

Både Enoksen og Åshagen blir litt svar skyldig når spørsmålet om hva som fenger med bondeyrket, dukker opp. Det er i hvert fall ikke tradisjoner og forventninger fra den eldre generasjonen som ligger i bakhodet.

– Det er jo det at du ser resultatet av det du gjør, sier Åshagen om motivasjonen for å jobbe på gårdsbruk.

Ingen myte

Myten om at bondeyrket er en døgnet rundt-jobb, er ingen myte, forteller Åshagen, som har agronomutdannelse.

– Det er døgnet rundt, understreker han. – Det er en livsstil.

Han og Niklas Enoksen, som ikke har landbruksutdannelse, men fagbrev som snekker, har valgt et yrke som levner liten tid til avslapning sommerstid.

– Vi har ikke ferie på sommeren, nei. Den tar vi i oktober/november, sier de unge bøndene, som til tross for å være vante bønder, lærer noe nytt hver dag. Og ikke minst på en samling som den som foregår i Harstad.