Mange fotgjengere forventer at bilistene ser dem umiddelbart når de skal gå ut i veien. De tar en nittigraderssving ut fra gangfeltet og gir ikke signal om at de nå ønsker at bilene skal stoppe.

Det er det første kjørelærer Eirik Madsen forteller når vi ber han si hva vi gjør rett og galt på de mange gangfeltene i Harstad.

– Hadde fotgjengerne blitt bedre til å vise med kroppen at de ønsker å krysse veien, så blir det mye enklere for bilistene å stoppe, sier han.

På sin side bør bilistene heller ligge litt under fartsgrensen og følge med når de kjører i områder der mange krysser veien, sier Madsen.

For tiden er flere av gangfeltene snødd ned eller dekket av is. Noen er også bare delvis til stede etter at malingen har forsvunnet.

– Bilistene har vikeplikt i fotgjengerovergangene. De samme reglene gjelder selv om det bare er skilt eller bare maling. Ett problem er at overgangene ofte er svært dårlig merket, sier Madsen.

Les også: Trygg Trafikk mener gangfelt kan skape falsk trygghet

Tar det på husken

Kjøreskolelæreren tar Harstad Tidende med ut i Storgata der det rett utenfor HT-bygget er en overgang til Generalhagen.

– Her er det dårlig merket. Noen ganger er det vanskelig å vite om et felt er i bruk eller ikke, sier han.

Lenger opp i gata, ved Bakerinnen, var det tidligere en overgang, men der er det nå umulig å se striper. Skilt finnes heller ikke.

– Her går folk over som om det var et felt likevel. Ofte tar folk det på husken hvor det er overganger, sier Madsen.

Generelt er bilistene i Harstad hjelpsomme. Kanskje litt for hjelpsomme, mener kjørelæreren.

– Det er en hjelpekultur i Harstad der man stopper og vinker folk over. Dette går ut over flyten i trafikken. Her risikerer bilistene å gjøre seg selv en bjørnetjeneste, sier han.

Unngår skilt i sentrum

Rådgiver ved Plan- og forvaltningsseksjonen i Statens vegvesen, Anne-Cathrine Skaar, sier at man ikke ønsker skilt i sentrale bygater som Storgata i Harstad.

– Det er blant annet fordi det allerede er mye for kjørende å forholde seg til. Her har vi heller ikke skilt om fartsgrensene.

Hvis det er snø eller is som dekker merkingen på fotgjengerovergangene henviser Skaar til den generelle aktsomhetsplikten som gjelder for både myke trafikanter og dem som er i bil.

Skaar peker også på at gangfelt ikke er trafikksikkerhetstiltak.

– Det er i hovedsak et fremkommelighetstiltak. Man må stoppe og se seg for, selv om bilene har vikeplikt.