William Trudvang (16) har fulgt gårdens maskot siden han var 4–5 år gammel og han har sørget for at Jussi fikk overleve mange av besetninger med sauer som har kommet og gått på gården.

Normalt har sauene på gården maks levetid på syv år. Mange blir slaktet som lam. Men ikke villsauen Jussi. Han er i ferd med å sette rekord over antall år.

Født i 2005

– Jussi ble født i 2005. Den har fulgt William siden da. Men den kunne ha vært på de evige jaktmarker allerede i 2007, forteller faren Vidar, som sammen med kona Mariann Vebostad Trudvang har drevet med sauehold i mange år.

– I 2006 hadde vi rundt 400 sauer tilknyttet gården. Vel 20 av dem var villsauer. Høsten 2006 ble det registrert Nor 98-virus i vår og to andre besetninger her i Harstad-området. Mattilsynet ble koblet inn og de hadde vår besetning under oppsyn, forteller Vidar Trudvang.

– Vi måtte sende halve besetningen til slakting i første omgang. I 2007 lå det an til at vi måtte forvente at resten av besetningen på slaktes ned. Villsauen Jussi var en av dem som nå lå virkelig tynt an, minnes Trudvang.

Under prosessen med Nor 98 tok Mattilsynet blodprøver av samtlige sauen. Blant annet havnet saken hos landbruksministeren og saken endte også opp hos EU i Brussel. De skulle avgjøre hva som skulle skje med de besetninger i Norge der det var funnet det aktuelle viruset.

Fikk svar

Vi hadde fått signaler fra Trond Pettersen i Mattilsynet lokalt at om det ikke komme noe nytt fra EU, så var det fare for at Jussi og de andre sauene ble avlivet.

– I slutten av februar fikk vi heldigvis beskjed fra Brussel om at Jussi og en annen kalv kunne få leve. Vi unngikk med en nødskrik nedslakting av hele besetningen, forteller pappa Trudvang, om flere måneder der de levde helt i uvisse om sauenes fremtid.

– Jeg er glad for at Jussi fortsatt er her i dag. Den har fulgt meg gjennom oppveksten og den har også bidradd at vi har en del avkom med villsau, sier William.

– Når den kløs her, så reiser halen seg, sier William, når vi besøker han få gården i Straumsbotn lørdag formiddag. Han får for tiden første året på landbrukslinja på Kleiva like ved Sortland.

I disse dager er han på praksis hos bonde Sigurd Johnsen på Hemmestad.

– Der er jeg i fjøset på morgenen i forbindelse med melking. Der er det melkekyr, okser og noen griser, forteller tenåringen.

Han ser nå for seg tre år skolegang på landbrukslinja på Kleiva. Interessen for landbruk er stor i hans årskull Det var hele tre førsteklasser med 16 elever i hver klasse som startet opp høsten 2017 på landbruksskolen i Vesterålen.

– Min klassen har Laila Lockert som klassekontakt. Hun er kjent for å ha vunnet Farmen, sier William.

Nytt fjøs

– Det blir William som i fremtiden skal drifte gården her i Straumsbotn. Søsteren driver med travhester sørpå og hans eldre bror har utdannet seg som rørlegger. Så da slipper han å følge i mine fotspor, sier Vidar, som til daglig jobber som rørlegger i Harstad kommune.

-Det blir William og moren som vil ta seg av saueholdet her på gården som kommer. Vi har allerede planer om å bygge et nytt fjøs på jordet nedenfor gården en gang i fremtiden. Det blir med fraukjeller og et hovedbygg på 13 meter x 32 meter. Det blir ett Riska-fjøs fra Rogaland i tømmerstil, forteller Trudvang, om planer for den videre gårdsdriften som yngstesønnen skal styre sammen med sin mor i de første årene etter at skolegangen på Kleiva er unnagjort. Her skal det være plass til 16 ammekyr, som skal produsere kalver. Samt at det også være en besetning med 300 vinterforede sauer.

Sist lørdag var det Villsauen Jussi som fikk mest oppmerksomhet.

– Det er sjeldent at en har villsauer som er så gamle. Jeg er glad i dyr.

Den 7-årige tibetanske spanielen Tita (7) fikk et nytt liv hos William i Straumsbotn i Kvæfjord.

– Den fant jeg hos noen eiere i Bardu som ønsket at hunder skulle få et nytt liv hos andre, forteller 16-åringen, som er vokst opp med hester, hunder og sauer som en del av hverdagen. Det lå i genene at han kunne bli sauebonde en gang i fremtiden.

SPESIELL: 16-årige William Trudvang og 13-årige Jussi er svært gode venner. – Når den løs her, så reiser halen seg, sier William, som går første året på landbrukslinja på Kleiva like ved Sortland. Foto: Tore Skadal
MASKOT: Den 13 år gamle villsauen Jussi har overlevd mange besetninger av sauer på gården i Straumsbotn i Kvæfjord. Her sammen med andre hvite sauer på gården i Kvæfjord. Foto: Tore Skadal
OVERTID: Den 13 år gamle villsauen Jussi har overlevd mange besetninger av sauer på gården i Straumsbotn i Kvæfjord. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
OVERTAR: Pappa Vidar har sammen med moren Mariann Vebostad drevet med sauer i mange år. Nå er det yngste sønnen, William, som skal fortsette gårdsdriften en gang i fremtiden. Foto: Tore Skadal