Der sitter hun, utenfor allfarvei. I sine lokaler i Storgata, fylt opp av bøker, noen år etter en lang karriere som fotograf og fotojournalist i hovedstaden og verden rundt. Der sitter hun i dag og molltrives. For hun elsker bøker. Og lufta i Harstad er god etter mange år der ute, og potensialet her nord er stort. Vi snakker om Utenfor Allfarvei Forlag, født for knappe tre år siden av Kvæfjord-jenta Veronica Melå. Hun forteller om spennende prosjekter i nær fremtid. Om et formidlingsprogram som skal løfte nordnorske avdøde kvinner frem i lyset. 60 kvinner som har hatt en viktig rolle i sin tid. På høy tid, ifølge forlagssjefen selv.

Sterke kvinner

-Det handler om kvinner som sjelden eller aldri har fått et ettermæle. Unge nordnorske jenter bør få vite hvor mange sterke kvinner som har gått foran dem. Viktig, spør du meg, for identiteten og for selvtilliten som nordnorsk kvinne. Til nå har jeg fått rundt 30 forslag på kandidater. Men begynner man først å lete, er historien full av formidable kvinner fra nord. Dette gleder jeg meg stort til, sier hun.

Prosjektet, som har fått støtte fra Kulturnæringsstiftelsen SNN og Harstad kommunale næringsfond, innbefatter først seks ettermiddager med opplevelse, suppe samt foredrag om noen av disse kvinnene. Samarbeidspartnere er blant andre B&B Touring, Anna Rogde og Harstad Turlag.

-Innsamling og kvalitetssikring er ressurskrevende, men forhåpentlig får vi ut boka neste høst. Mitt mål er at flest mulig skal bli klar over deres historie og betydning, så kanskje vil vi bruke flere formidlingskanaler enn bok og foredrag. Forlaget har en youTube-kanal, kanskje blir det også podcast, forteller hun.

Valgets kvaler

Ja, hun har ideer som skal ut i livet. De bare kommer til henne, ideene. Hodet er som ei sentrifuge, som hun sier det.

-Ideene er flere enn det er timer i døgnet. Men så må jeg sortere ut hva som er mulig å få til, sier hun.

Veronica Melå fikk sitt første bilde publisert da hun gikk på videregående. Det ga mersmak til fotoutdanning. Valgets kvaler hadde ei stund dreid seg om en lovende snowboardkarriere eller om fotografyrket. Fotografen trakk det lengste strået. Med bakgrunn fra både lokalaviser og riksaviser, samt frilansoppdrag for Utenriksdepartementet, TV-aksjonen, diverse forlag og ikke minst for kronprinsfamilien, fikk hun bagasjen hun trengte. Også med utgivelsen av sin første bok, Kurdistan. Ei dokumentarbok om 30 millioner menneskers skjebne, som fikk terningkast fem fra VGs anmelder.

-Jeg følte at jeg gjorde noe betydningsfullt. Det var da jeg bestemte meg for å gjøre noe annet, sier hun.

Hjemlengsel

Men etter 13 år i Oslo er det lov å lengte hjem. I 2006 flyttet hun nordover, mens hun fortsatte å reise verden rundt som fotograf. Oppdragene kunne være å fotografere kvinner som har vært utsatt for vold i Chiapas, mennesker som lever i dyp fattigdom i Afrika, miljøspørsmål på Grønland.

Men etter å ha fått to barn ble det ikke lenger enkelt å velge oppdrag utenlands.

-Det var jo mitt eget valg. Jeg ville ikke velge bort ungene. Jeg hadde to trivelige år som radioreporter i NRK Troms. Da minstemann begynte i barnehagen, var jeg klar. Jeg hadde hodet fullt av ideer. Tida var inne.

Idealisme

Utenfor Allfarvei Forlag ble født i 2015. Veronica Melå har aldri angret.

Først kom ”Havet. Mat, makt og meninger”, med fotografier, sjømatoppskrifter, artikler og intervjuer. Og terningkast seks fra anmelderne. Produsert i løpet av et år uten lønn. Like før trykkestart kom imidlertid en helt avgjørende støtte fra Harstad Sparebank.

-Rein idealisme?

-Min idealisme er kanskje synlig i mengden jobb i forhold til inntekt. Men jeg er ikke unik, alle gründere jobber hardt for det de tror på. Hvis jeg var mer opptatt av å bare tjene penger, ville jeg bare gitt ut enklere bøker. Om baking, fletting, kanskje vitsebøker. Men jeg insisterer på kvalitet og annerledeshet. Da blir det ikke alltid kioskveltere. Når jeg først har dette forlaget, vil jeg bruke det til å formidle noe jeg synes er viktig, sier hun.

-Vi knytter til oss fotografer, forfattere, designere og illustratører som alle skal ha honorarer før inntektene kommer, forteller hun videre.

-Jeg er på en måte en investor. Jeg betaler noen hundre tusen på forhånd for et produkt som jeg har tro på skal selge nok til ikke bare å dekke kostnadene. Man kan ikke være redd for risiko i denne bransjen. Men jeg drømmer om et økonomisk handlingsrom som gjør at jeg kan skape enda mer, gi ut flere bøker, lage flere prosjekter.

-Knalltøft, men spennende

Prosjektet ”Omstilling”, med bok, foredrag og forfattermøter, konserter og utstillinger er det største hun har gitt ut til nå. Seks arrangementer med fullt oppmøte. Og den første boka som til nå er innkjøpt av Kulturrådet.

-Det går riktig vei?

-Du, nå har jeg holdt på i snart tre år, jeg begynner å skjønne bransjen. Men hadde jeg visst hva jeg gikk til, ja så vet jeg ikke …. Markedet er knalltøft, men spennende. I dag opplever jeg at forlaget har fått en viss anerkjennelse. Omsetningen øker for hvert år. Jeg kan ikke gi meg nå, smiler hun, foran hyllemeter på hyllemeter med bøker.

Takknemlighet

For litt over et år siden ble verden snudd på hodet. Datteren ble alvorlig syk. Hun måtte vurdere å legge ned bedriften.

-Jeg fikk merke hvor sårbart det er å være alene i en bedrift. Det er ikke bare å sykmelde når det ikke er noen andre til å overta oppgavene. Etter fire måneder med utredninger fikk datteren vår diagnosen barneleddgikt. Hun var så dårlig frem til behandling og medisinering at jeg var sikker på at hun feilet noe verre. Jeg var redd hele tiden, samtidig som jeg sto i prosjekter som krevde langt mer enn vanlig arbeidstid. Helt jævlig. Etter hvert har hun fått det bedre, og hverdagen er håndterbar. Jeg kjenner på en sterk takknemlighet for at vi lever i Norge.

Kreative prosesser

Hun ligger ikke på latsiden. Se hva hun har på gang, etter et gjennomført kunstprosjekt med Ilios forrige helg. Til høsten kommer en biografi om Jack Berntsen, ført i penn av Billy Jacobsen fra Svolvær. Og om få dager går hun i trykken med samfunnsdebattanten Sven Henriksen. ”Men hold kjeft da, Henriksen” kommer ut i mai, og skal bokbades flere steder i landet. Samtidig jobber hun med bildeboka om Arctic Race, som inneholder et makalaust engasjement fra publikum langs sykkeltraseene. Utgivelse juni.

-Hektisk?

-Jo da, men jeg trives med sånne kreative prosesser. Jeg lærer noe nytt hele veien, og jeg får brukt meg selv sammen med masse flinke folk. Kanskje jeg en dag kan ansette noen som kan ta seg av det administrative. Så kan jeg konsentrere meg om å finne på nye spreke prosjekter og løfte frem nordnorske talenter.

FAKTA

Veronica Melå

Alder: 44 år.

Yrke: Forlagssjef.

Sivilstatus: Gift med Reidar Melå Sæterhaug, barna Pernille (8) og August (4).

Aktuell: Er klar med nye bokprosjekter gjennom sitt eget forlag Utenfor Allfarvei.

BOKELSKER: Hyllemeter på hyllemeter med bøker. - Jeg elsker bøker, sier forlagssjef Veronica Melå. Foto: Tina Eilertsen