Ninni Torblå Korsmo, Sigrund Andersen, Wenche Krogh og Annie Valle Kjøsnes jobber på Helfo Harstad. Her saksbehandler de blant annet individuelle refusjonssøknader på legemidler som ikke fås direkte på blå resept. Nå skal Helfo-organisasjonen reduseres fra 22 kontorer til fem og Helfo skal kvitte seg med 161 ansatte. Så langt ser det ut som om Helfo-ledelsen i fremtiden ikke vil ha ett eneste Helfo-kontor nord for Polarsirkelen.

Sentralisering

De fire damene på Helfo Harstad er i alderen 57 til 65 år.

– Før var det trygt å være statlig ansatt, og vi trodde vi hadde bedre vern i Staten enn i privat sektor. Det vi opplever nå er at Staten ikke tar vare på sine voksne arbeidstakere.

I tillegg opplever vi at Staten er blitt en av verstingene når det gjelder sentralisering. Vi mener at Helfo Harstad er et mønsterkontor. Likevel skal vi legges ned, og det skal bygges opp det de kaller mer robuste og fremoverlente miljø med evne til utvikling. Vi forstår ikke tankegangen, sier damene.

Ut i arbeidsledighet

Alle ønsker å jobbe lengst mulig og håper at kontoret i Harstad kan bestå til de er gamle nok til å gå av med pensjon. Hvis anbefalingene fra Helfo får gjennomslag i Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunaldepartementet, blir kontoret i verste fall lagt ned om vel ett år. Da er fortsatt to av de fire ansatte for unge til å gå av med AFP.

– Dette er takk for lang og tro tjeneste. Vi sparkes ut i arbeidsledighet. Vi har mange års erfaring som saksbehandlere, men vi har spisskompetanse innenfor et smalt felt. Det gjør oss sårbare når vi eventuelt skal søke ny jobb. Samtidig er det et faktum at få eller ingen arbeidsgivere vil ansette folk som er rundet 50 år, sier Wenche Krogh. Hun er 57 år og yngst av de fire.

Vil jobbe lenger

De mener det er et paradoks at regjeringen vil at folk skal stå lengre i jobb, samtidig som staten selv legger ned arbeidsplasser ute i Distrikts-Norge. Dette gjør det vanskelig for de som har passert 50 år å få seg annen jobb.

– Helfo sier at alle vil få tilbud om jobb ved ett av de fem nye og større Helfo-kontorene. Tilbudet er ikke reelt for oss som har familie, hus og hjem her i Harstad, sier de.

De finner det merkelig at ikke deres kompetanse fortsatt kan brukes her i Harstad, men at de må flytte sørover for å gjøre de samme arbeidsoppgavene.

De fire var med på å bygge opp Helfo-kontoret i Harstad, og har fått ros for å ha levert gang på gang.

For fort fram

– Vi mener Helfo sentralt går for fort fram. Nedlegging av 22 kontorsteder må revurderes, og at det må brukes lengre tid på å avvikle de små kontorstedene. Det er en stor fare for at Helfo mister nøkkelkompetanse på fag dersom strukturendringene gjennomføres i løpet av et par år. Vent til 2025, da kan mange av de eldste arbeidstakerne gå av med verdighet, sier de fire.

Digitaliseres

Ifølge damene skal deres fagkompetanse i saksbehandling erstattes av digitale mal-løsninger.

– Det kreves god tilgang på kjernekompetanse for å få rett kvalitet på de tjenestene som skal digitaliseres. Vi synes det er risikabelt å skulle legge ned allerede til neste år, og tro at man kan høste av digitaliseringen, sier de, og legger til:

– Det forventes at vi produserer for fullt, og vel så det, mens vi venter på å bli nedlagt. Det verste er at vi faktisk gjør det, selv om det er en vanskelig øvelse i denne perioden, sier Torblå Korsmo, Andersen, Krogh og Valle Kjøsnes.