– Vi ønsker åpenhet om saken og være i dialog med innbyggerne. Vi vil informere innbyggerne om hvordan vi arbeider for å hjelpe de som er berørt, men også for å trygge og hjelpe samfunnet gjennom ei vanskelig tid, sier helse- og omsorgssjef Elisabeth Horn.

Tjeldsund er en liten kommune med flere små bygder og tettsteder.

– Det er klart at denne saken påvirker samfunnet vårt, og vi ønsker å være åpne om dette, sier Horn.

Kriseledelsen på plass

Hun er en del av kriseteamet i kommunen som ble opprettet i midten av desember. De vil informere innbyggerne på møtet. I tillegg skal politiet være til stede, samt Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

RVTS kommer fra Tromsø, og er et kompetansesenter for hjelp i saker som dette.

Kommunen håper å nå sa mange innbyggere som mulig, med dette informasjonsmøtet.

– Vi håper så mange som mulig kan komme. Vi er alle berørt på ulike måter, så vi ønsker å hjelpe innbyggerne gjennom dette, sier Horn.

Etter informasjonsdelen i møtet vil det bli anledning for innbyggerne til å komme med spørsmål og innspill. Først i en åpen sekvens, men det vil også bli anledning til individuelle spørsmål hvis en ikke ønsker delta i plenum.

Utfordrende

Tjeldsund kommune er forberedt på at det kan komme vanskelige spørsmål man ikke nødvendigvis kan svare på.

– Vi vet ikke hvilke spørsmål som kan komme, men vi tenker bare å være så åpne som mulig. Om vi ikke kan svare der og da, så får vi eventuelt komme tilbake til det. Noe kan være taushetsbelagt, så da må vi være ærlige om det. Politiet vil svare på spørsmål som er politirelaterte, forklarer hun.

Folkemøtet kommer i stand på initiativ fra kommunen selv. Det er ikke noe innbyggerne har bedt om.

– Noen vil kanskje komme av nysgjerrighet eller fordi de er indirekte berørt. Det er en vanskelig sak og et lite samfunn. Som kommune vil vi gjerne ha tilbakemeldinger på hvordan vi kan hjelpe, sier Horn.

Tjeldsund kommune har opprettet et lavterskeltilbud der et helsefaglig team er tilgjengelig for direkte kontakt, for alle som trenger det.

Det åpne folkemøtet arrangeres torsdag ettermiddag i kinosalen i Ramsund.