– Jeg leser saksfremlegget som en krigserklæring mot sentrumsutvikling i Harstad – helt blottet for visjoner og som et utilslørt forsøk i prosessen fram mot å få politisk aksept for etablering og bygging av nytt rådhus, sier Utvåg.

– Undres over motivene

Han sikter til innholdet i saksfremlegget som skal behandles i utvalg for oppvekst og kultur førstkommende mandag, og i formannskapet dagen etter.

I dokumentet vender Hansen tommelen ned for Nordics forslag om etablering av kino og bibliotek i den planlagte utbyggingen på Larsneset.

I saksdokumentet fremkommer det at rådmannen ber politikerne i Harstad å fatte vedtak om at dagens lokalisering av kino og bibliotek videreføres.

– Argumentene rådmannen bruker får Utvåg til å riste på hodet og undres over motivene som ligger bak for å fremme en sak totalt blottet for visjoner for Harstad sentrum.

– Dobbelt så høye kostnader

– Rådmann Hugo Thode Hansen bruker, som vanlig når administrasjonen skal overbevise politikerne, økonomisk krigsretorikk som tilsynelatende tegner et bilde hvor dagens situasjon er billig og forandring blir kolossalt dyrere.

– Og den er et «slag i ansiktet» på alle som tror på sentrum og som hver dag sliter med å opprettholde sin aktivitet i et svakt sentrum.

– Som et eksempel opererer rådmannen med kostnader knyttet til drift og vedlikehold som er dobbelt så høye som det vi som eiendomsutviklere bruker, sier Utvåg og legger til:

– Rådmannen bruker også estimater for bygningsmessige kostnader i eventuelt nye lokaliteter for bibliotek og kino som er urealistisk høye og som er egnet til å villede byens politikere.

– Sentrum vi forbli uforandret

Han ønsker å understreke at kommunens krav om konkurranseutsetting rundt eventuell nyetablering av kino og bibliotek, er en selvfølge og noe Nordic er innforstått med og tar hensyn til i sine planer.

– Hvis rådmannens innstilling besluttes politisk vil Nordic uten problemer kunne redusere sitt Larsnes-prosjekt til ikke å omfatte kino og bibliotek og den økonomiske effekten for oss vil være betydningsløs, ja kanskje sågar positiv.

– Men vi som arbeider for utvikling og Harstad sentrums attraktivitet, vil måtte erkjenne at den sannsynligvis vil forbli uforandret i mange, mange år fremover.

Og når rådmannen ikke skjønner alvoret og ikke vil satse – hvorfor skal andre satse, spør Utvåg retorisk før han kommer med følgende oppfordring til byens politikere:

Tillit til politikerne

– Jeg vil på det sterkeste fraråde politikerne til å ta en beslutning i tråd med rådmannens innstilling på basis av fremstillingene i dette saksfremlegget. Det har jeg tillit til at politikerne er i stand til, sier han.

Ikke noe folkekrav

Rådmann Hugo Thode Hansen vil be politikerne videreføre dagens lokalisering av kino og bibliotek. Han imøtegår her Utvågs synspunkter.

– Utvågs synspunkter gjelder særlig tre forhold. Det ene er de økonomiske betraktningen og retorikken i så måte. Det andre går på mine og kommunens visjoner for utvikling av sentrum eller manglende sådan. Til sist prøver han å etterlate et inntrykk av at saksfremlegget fra min side er «et utilslørt forsøk i prosessen fram mot å få politisk aksept for etablering og bygging av nytt rådhus.»

– Når det gjelder de økonomiske betraktningene rundt prosjektet har vi lagt til grunn tall fra Holte kalkulasjon, som er en anerkjent referanse i byggebransjen. Kino og bibliotek er så vidt spesielle bygg at det ikke finnes egne kalkulasjoner for disse. I stedet har vi, etter å ha søkt faglige råd, benyttet kalkulasjonstall for både flerbrukshall og kontorbygg/atrium.

– I saksfremlegget fremkommer også uttrykkelig, sitat: «Rådmannen viser til at det er stor usikkerhet knyttet til disse tallene. Dette både når det gjelder årlige leiekostnader og markedsforventninger til avkastning.

Kun en eventuell gjennomført konkurranse kan avklare hva faktiske leiekostnader vil bli. Rådmannen viser til at dette er merkostnader som ikke er innarbeidet og finansiert i gjeldende virksomhetsplan for kommunen.»

Kan bli langt dyrere enn i dag

– Det er et faktum at bygging av ny kino, enten det skjer i privat regi eller at kommunen bygger selv, vil medføre økte årlige netto driftskostnader som er betydelig. Våre beregninger viser at det kan bli mellom 4,1 – 7 millioner kroner. Nytt bibliotek på samme størrelse som dagens kan bli litt dyrere enn i dag, men på langt nær i samme størrelsesorden som ny kino.

– For øvrig legger kommunens budsjett og virksomhetsplan opp til store satsinger fremover, og er balansert med et bemanningskutt på 45 årsverk fram til 2021. De planlagte bemanningskuttene er 22 stillinger innen helse og omsorg, 15 i grunnskolen og 8 i øvrig virksomhet. Det ligger også inne at det må gjennomføres ytterligere reduksjoner i kommunens drift fra 2022.

– Investerer mye i sentrum

– Når det gjelder Utvågs synspunkter på mine og kommunens visjoner for sentrumsutvikling, registrerer jeg disse. Jeg vil i denne sammenheng trekke fram at Harstad kommune satser betydelig på sentrum. I løpet av 2018 og de kommende årene vil vi investere i Richard Kaarbøs plass, parkeringshus i sentrum for å fjerne en stor del av overflateparkeringen, gi Generalhagen et løft, etablere et nytt kollektivknutepunkt, transformere dagens bussterminal og bussholdeplass til et nytt byrom, ruste opp Ottar Håløygs plass, bidra til å etablere et nytt parkområde i Harstadhamn samt at vi er sentral i realiseringen av kunststien, for å nevne noe. Alt dette gjøres nettopp for å fremme sentrumsutvikling.

– At en privat utbygger mener at jeg og Harstad kommune ikke har visjoner for sentrumsutvikling fordi vi ikke vil kjøpe hans idé om å bygge ny kino og nytt bibliotek, synes jeg i en slik kontekst virker noe underlig.

 – Bør ikke prioritere dette nå

Min anbefaling til politikerne er å videreføre dagens lokalisering av kino og bibliotek. Jeg har ikke registrert noe stort folkelig krav om ny kino og bibliotek. Videre mener jeg at kommunen ikke bør prioritere dette nå.

– Vi har gjennomført og skal gjennomføre store satsinger fremover. Det gjør økonomien vår sårbar. 2016 var et godt år. 2017 blir også bra. Utsiktene fremover er at det blir betydelig strammere. Kommunestyret har gitt en klar bestilling om at vi fram til våren 2020 skal utrede nytt rådhus. Rådhusprosjektet er politisk initiert.

– Noen har ønsket å etablere nytt rådhus allerede nå. Rådmannen har ikke tilrådd dette. Kino og bibliotek har vært fremme som mulige innhold i et nytt rådhus. Kommunestyret vil ventelig ta stilling til bygging av nytt rådhus i 2020.

visjonsløst: Sverre Utvåg sier saksfremlegget er blottet for visjoner for Harstad sentrum. Foto: Frank R. Roksøy Foto: FRANK R ROKSOY