Det var Mattilsynets saneringsteam sammen med Sivilforsvarets mobile renseenhet som sørget for at jobben ble gjort.

– Vi har siden torsdag morgen vært på plass med to team på Oldra. De har rigget til telt for øvelsen, og aggregater til bruk i jobben, sier sivilforsvarsadjutant Elin Langstrand ved Midtre-Hålogaland sivilforsvarsdistrikt.

Avlivning

– Scenarioet er utbrudd av den svært smittsomme dyresykdommen munn- og klauvsyke, hvor alle dyrene i en besetning må avlives.

– Å avlive en besetning uten å spre smitte er utfordrende, spesielt vinterstid med kulde og mørke som ekstra faktorer, forteller Anne Døsen ved Mattilsynets saneringsteam.

Hun er del av øvingsledelsen fra Mattilsynet.

– Det er første gang at vi øver sammen om dette på vinterstid her i Harstad, sier Elin Langstrand.

Spredningsfare

– For tre år tilbake hadde vi en slik øvelse i mai måned på en gård i Kasfjord. Nå er det vinterstid og vi oppdager en del nye ting i forhold til da, sier Langstrand.

– Aktuelle øvelsesmomenter er som følgende: planlegging av avlivning og sanering (fjerning av smittefarlig materiale), bruke nødnett og beskyttelsesutstyr / påkledning og det å skulle forlate området uten å spre videre smitte.

På tvers av etater

– Da Mattilsynet ikke har øvd under slike klimatiske forhold tidligere, innebærer det at både utstyr og personell, faglig kunnskap og samarbeid på tvers av etater vil bli satt på prøve, forteller Eirik Jacobsen, rådgiver / veterinær ved Mattilsynet.

– Å avlive en besetning uten å spre smitte er en ekstra utfordring, forteller Anne Døsen, ved Mattilsynets saneringsteam.

– Vi må se på hvordan vi avliver en besetning ved et utbrudd. Vi må finne metode. Og vi må se hva vi skal gjøre med dyrene etter at de er avlivet, forteller Døsen.

Grav

– Med tanke på at det her ville ha vært snakk om mellom 100 og 200 dyr, måtte vil ha gravd en grav 2,5 meter dyp og tre meter bred.

– Vi måtte ha funnet det rette området for å grave ned dyrene. Det bør være nært den aktuelle gården. Her vil det ha vært en utfordring uten gravemaskin.

– Gården ligger i en skråning og underlaget er hardt. En må også se for seg avrenning i grunnen og nabolag, forteller Døsen.

– Sivilforsvaret har fire personer fra staben med på øvelsen. Totalt det 24 fra Sivilforsvaret fra to av våre team. De sørger for å rense de ansatte fra Mattilsynet, som har ansvar for å avlive dyrene på gården, forteller Langstrand.

Vannbil

Hun sier at Midtre-Hålogaland sivilforsvarsdistrikt har et utstrakt samarbeid med nødetatene i det daglig i forbindelse med øvelser og leteaksjoner.

Torsdag hadde de også assistanse fra en vannbil fra Harstad brann- og redning. De hadde også en egen vogn med tanker som samlet opp rensevannet.

– Dette er en viktig øvelse for våre mannskaper. Ikke helt ulik øvelsesformen for vårt utstyr når det gjelder rensing av personell som brukes ved andre scenarioer, forteller Langstrand.

Evaluering

Etter at øvelsen var over i 12-tiden gikk de i gang med evaluering og nedrigging av utstyr. Begge i øvingsledelsen fra de to etatene var enige om at det var mye å hente på se på hva en skal gjøre og forbedre ved neste korsvei.

– Hadde vi hatt et virkelig utbrudd i Oldra, hadde riksveien nedenfor gården blitt stengt, forteller Anne Døsen, ved Mattilsynets saneringsteam.

SONER: Her ser vi personell fra Sivilforsvarets mobile renseenhet (MER) under øvelsen på Oldra i Kila ved Harstad torsdag. Foto: Picasa
ØVELSE: Torsdag 18. januar var det øvelse for Mattilsynets saneringsteam og Sivilforsvarets mobile renseenhet (MER) på Oldra/Kila utenfor Harstad. Her ser vi Anne Døsen (Mattilsynet) og sivilforsvarsadjutant Elin Langstrand ved Midtre-Hålogaland sivilforsvarsdistrikt i teltet for ren sone. Foto: Picasa
RIGGER: Sivilforsvaret hadde rigget til flere telt i forbindelse med øvelsen. Foto: Picasa
ØVELSE: Det var Mattilsynets saneringsteam som sammen med Sivilforsvarets mobile renseenhet sørget for at jobben ble gjort. Foto: Picasa