I slutten av juli i 2017, på Vitus Apotek på Evenskjer, viste hun frem en kniv til blant andre en apoteker, og uttalte: «vess æ ikke får hjelp, blir æ å stikke noen,» eller lignende, hvoretter hun ba om medisiner. Tiltalte, en kvinne i 20-årene, møtte i Trondenes tingrett og erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen. Retten har anvendt straffeloven (2005) § 327, ran, «for med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning å ha øvet vold mot en person, satt ham ute av stand til forsvar eller ved trusler å ha fremkalt alvorlig frykt for vold mot noen, og derved a) bemektiger seg en gjenstand som tilhørte en annen, eller b) tvinger noen til å handle slik at det medførte tap eller fare for tap for ham eller den han handlet for.»

Straffen for ran er fengsel inntil seks år, men aktor la ned påstand om at tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen, til samfunnsstraff i 210 timer med en gjennomføringstid på ett år, samt inndragning av kniv.

Tiltalte forklarte for retten at hun tidligere samme dag i juli 2017 hadde vært hos fastlegen sin, og at hun i møtet med fastlegen ble nektet fornyelse av resept på medisinen, som hun på daværende tidspunkt var hektet på. Etter å ha vært hos fastlegen oppsøkte hun apoteket på Evenskjer. Etter å ha ventet en stund uten å bli ekspedert, dro hun en kniv opp av veska, og truet til seg medisinen.

Politiet rykket ut til apoteket etter å ha fått melding om at en kvinne hadde truet til seg medisiner. Da politibetjentene ankom apoteket, hadde tiltalte forlatt. En politibetjent oppnådde kontakt med tiltalte senere samme dag via tekstmelding. Etter en rekke tekstmeldinger mellom politibetjent og tiltalte, gikk tiltalte med på å stille til avhør neste dag. Etter endt avhør dro politibetjentene sammen med tiltalte til hennes bopel, hvor tiltalte viste hvor hun hadde lagret kniven som hun hadde brukt under hendelsen som fant sted på apoteket dagen før.

Retten vurderer at samfunnsstraff skal benyttes i stedet for fengsel av flere årsaker. Blant annet at ranshandlingen ikke var en planlagt og veloverveid handling, at tiltalte holdt kniven rolig, og at hun ikke stakk den frem eller viftet med den mot noen. Tiltalte er under frivillig behandling for rusavhengighet.

Retten la avgjørende vekt på at et fengselsopphold med avbrudd i rusbehandlingen ville kunne føre til stor tilbakefallsrisiko.