Det nye toalettet som de har jobbet med siden 2007, er nå patentert. Toalettet er luktfritt, innsektsfritt og hygienisk, slik at det vanskelig lar seg tilgrise.

Hvor som helst

– Det kan brukes hvor som helst der det er behov for rastetoalett. Det kan brukes både sommer og vinter, da det ikke trenger strøm eller vann eller tilknytning til annet avløpssystem. Det tømmes med traktor eller bil, påkoblet sugeutstyr, forteller Terje og André Skog, som står bak oppfinnelsen.

De er meget takknemlig for støtten fra Innovasjon Norge og Kunnskapsparken Nord, som har vært store bidragsytere.

Biotanken leveres i to standardstørrelser, men de kan lage mindre tanker på bestilling.

Systemet kan også brukes på transportable toalett.

– Det har ingen begrensning, det kan være for en eller hundre personer. Dette med lukt og innsekter som klekket i biotanken er nå historie, mener de.

De omtaler dette som revolusjonerende og en nyvinning på verdensbasis.

– Det er gjort patentsøk i de aller fleste industrialiserte land rundt om i verden. Det er ingen som matcher dette systemet og det virker, sier Skog.

Kan brukes av mange

De har forventninger til at dette nå skal tas i bruk av for eksempel friluftslivoperatører, forsvaret, vegvesenet og Den Norske Hytteforening. de arbeider også med en kostnadsreduksjon for å tilpasse det til U-land.

Det er utført en to års OFU kontrakt med Forsvaret, hvor flere løsninger ble testet ut i et tøft miljø. Erfaringene derfra er tatt med i den videre utviklinga. Lyngsalpan Verneområde testet toalettene ut forrige høst, og vil kjøpe flere samtidig som de anbefaler innkjøp av dette til andre utfartsområder.

Utviklinga har tatt sju-åtte år. I tidlig fase i utviklinga ble systemet testet av Bioforsk, ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås i 2010.

Venturisystemet som er kjernen i luftsirkulasjons-systemet er beholdt.

Blir Bio-Rolla

Utviklinga har ført til at nåværende firma Skog Maskinservice AS opphører og at det i nær framtid blir stiftet nytt selskap med ny logo og ny daglig leder, under navnet Bio-Rolla AS.

– Navnet Skog Maskinservice er et gammelt navn og var tuftet på anleggsmaskin virksomhet, da denne virksomhet for lengst er opphørt har vi sett det formålstjenelig å forandre navnet til Bio Rolla AS som står i stil med dagens virksomhet, sier Terje Skog.

Han takker nå for seg etter over 50 års drift, og ny daglig leder blir André Skog.