Tirsdag fikk kasserer i koret Care Gospel, Stig Andreassen, det som så ut til å være en mail fra leder Hallgeir Dankertsen.

Problemet var at instruksjonen om å overføre 84.000 kroner til en utenlandsk konto var ren svindel. Heldigvis er det ikke hver dag at koret behandler så store summer, og Andreassen fattet mistanke.

Hendelsen er enda et eksempel på det som kalles direktørsvindel i Harstad. Her misbrukes identiteten til en av sjefene i et selskap eller en organisasjon for å svindle penger gjennom falske mailer sendt til den økonomiansvarlige.

- Hvis de hadde lagt seg på et lavere beløp, så hadde kanskje sjansen for å bli svindlet vært høyere. Denne gangen var kassereren våken og skjønte at det var noe galt da svindlerne ville ha halvparten av kassabeholdningen vår, sier Hallgeir Dankertsen

En varsellampe var også at det ble brukt dårlig norsk. Og henvisningen til en italiensk bank hjalp heller ikke svindlernes sak.

- Vi handler ikke så mye den veien.

Flere organisasjoner er rammet

Care Gospel er ikke eneste organisasjon som i går ble forsøkt svindlet. Også Harstad historielag fikk en tilsvarende mail der svindlerne ønsket at det skulle sendes 40.000 kroner til en utenlandsk konto.

- Det er et mye større beløp enn det vi vanligvis opererer med, og kassereren skjønte med en gang at noe var muffens, sier leder Andreas Bergland.

Han tror det er vanskeligere å avsløre svindelen i en større bedrift eller organisasjon.

Harstad historielag dro onsdag til Harstad politistasjon der de anmeldte forholdet.

Finner ikke pengene

Harstad Tidende er også blant selskapene som er forsøkt svindlet, men også der ble dette avslørt.

Verre gikk det med Festspillene i Nord-Norge som sendte 770.000 kroner ut av landet i 2017.

En person misbrukte direktørens identitet og framsto som "Maria Utsi" i eposter til økonomimedarbeideren der det ble bedt om umiddelbar utbetaling. Alt så ut til å stemme, og midt i viraken under Festspillene betalte organisasjonen ut 82.400 euro, cirka 770.000 norske kroner.

– Tonen i epostene var kollegial, og det var godt språk, forteller Utsi. – Det er ikke snakk om én epost, men en hel dialog. Interne eposter er preget av nærhet og med et muntlig og nært språk. Disse epostene var preget av dette, fortalte Utsi da hun holdt pressekonferanse om saken 19. september i fjor.

Politiadvokat Mona Madsen sier at svindelen mot Festspillene er henlagt fra politiets side.

- Saken stopper ved at pengene går til utlandet, sier Madsen.