– En nedleggelse av Andøya som flystasjon betyr ikke at vi får færre baser i Nord-Norge, og er ikke en svekkelse av den norske forsvarsevnen. Tvert imot, en kraftsamlingen i Ofoten vil sikre Nord-Norge, Norge og NATO en sterke forsvarsevn og mer effektiv ressursbruk.

Det er noe av essensen i det Ofoten regionråd vil ta opp i dagens høring i utenriks- og forsvarskomiteen.

De er blant flere som skal holde innlegg i høringen, som kommer etter forslag fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Partiene vil at man skal dobbeltsjekke kostnadene for utbygging av Evenes flystasjon som hovedbase for de nye overvåkingsflyene.

– Ofotenregionen blir et meget viktig knutepunkt for både nasjonalt forsvar og allierte. Denne kraftsamlingen rett sør for landmaktens største forsvarsbastion, Indre Troms, gir synergieffekter på mange områder; rask innsetting av allierte styrker, kort vei til øvingsområder, reduserte kostnader til drift, stort rekrutteringsgrunnlag, varierte tjenestemuligheter uten å måtte flytte osv. Samlingen gjør også at alle avdelinger kommer inn under en beskyttende luftvernparaply, heter det i innspillet fra Ofoten.

Argumentene fra Ofoten er dessuten at de sammen med Sør-Troms, har god erfaring som vertsregioner for Forsvaret. Dette ved å understøtte virksomheten, både på land, sjø, luft og fellesavdelinger. Et stort velfungerende entreprenørmarked og næringsliv understøtter basene lokalt. Næringslivet forberedes nå, boligtomter klargjøres, og nyansettelser foregår i kommunene for å håndtere forsvarssatsingen.

– Den besluttede kraftsamlingen til Ofoten vil gi store synergieffekter for Forsvaret og store positive ringvirkninger for regionen, sier de videre.

Ofotregion har lenge vært et tungt logistisk knutepunkt med maritim forsyningsbase (ROS), store lagre, tunge verksteder og mottak av allierte. Narvik Havn har avtale med FLO på grunn av havnas gode laste – og lossekapasitet. Bjerkvik Tekniske Verksted er dessuten sentral.

Ofoten regionråd ber om at debatten om utbyggingen av Evenes nå vris. Det er uheldig at utspillene fra Andøya får så stor vekt.

– Vurderinger og argumentasjon bak viktige beslutninger bør komme fra riktige instanser dersom de skal tillegges stor vekt, sier Ofoten regionråd.

Alle negative påstander om Evenes er gjentatte ganger tilbakevist både fra Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben, og Luftforsvaret. Avinor har tilbakevist at det vil bli konflikt med sivil luftfart.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Nordland deltar også i dagens debatt. Han har et litt annet fokus.

Han mener Evenes må bygges opp som fremskutt base for de nye kampflyene. Samtidig viser han til fylkestinget i Nordland, som vil at Andøy skal bestå som base for de nye maritime overvåkingsflyene, for å styrke sikkerhetspolitikken til Norge.

Høringen starter kl.13 tirsdag 16. januar.

Programmet for høringen