Mandag ettermiddag traff en bil et drektig reinsdyr mellom Borkenes og Bremnes i Kvæfjord. Der lå den inntil en bussjåfør forbarmet seg sørget for at reineier ble varslet.

- Bussjåføren merket også reinen med refleksvest slik at den skulle bli enklere å finne - og hindret at andre kjørte på den. Jeg håper ikke dyret lå der lenge før noen endelig meldte fra. Simla var sterkt skadet og hadde store indre skader, men lå fremdeles i live da vi kom fram, sier eier Anders Huva.

- 3 av 10 melder ikke fra

Reinen var også drektig, kunne han slå fast på stedet. Det økonomiske tapet tåler han. Det er verre å tenke på lidelsene dyret går gjennom.

I fjor mistet Huva rundt 10 rein som ble påkjørt av bil. Rundt 3-4 av de ble ikke meldt fra, anslår han.

- En gang fikk vi tak i en person som kjørte videre. Han sa at han ikke visste hvem han skulle melde fra til. Da tenker jeg at vedkommende kanskje ikke bør ha førerkort.

Den rette prosedyren er å melde fra til politiet. De melder så fra videre til reineier.

- Det er også bra hvis folk merker stedet reinen ble påkjørt. Noen ganger forlater reinsdyret veien.

Du har plikt til å hjelpe

Dyrevelferdsloven slår fast at alle som kolliderer med dyr har plikt til å hjelpe så langt det er mulig.

§ 4. Hjelpeplikt: "Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid."

Stian Dybvik sendte bildet til Harstad Tidende. Han sier at det er andre gang på under en uke at dyr i området påkjøres uten at Viltnemda eller politi varsler.

- Dyrene risikerer å pines. Det er levende vesen vi snakker om. Ingen fortjener å ligge slik. Ta opp telefonen og ring politiet. Det er lite som skal til, sier Dybvik.