I timeplanen for frisklivssentralens aktiviteter finner vi krav som «må kunne gå i 15 minutter». Her bys det på variert trening i Folkeparken, innetrening med lav intensitet og blant annet fokus på psykisk helse.

– Vi har fire fokusområder; fysisk aktivitet, kosthold, tobakkslutt og søvn, forteller Dagrun Weines, som er folkehelsekoordinator og frisklivsinstruktør.

– Disse tingene henger sammen. Det er for eksempel ikke mulig å oppnå noen større endring av kosthold og aktivitetsnivå hvis du sover dårlig. Det er dermed ikke sagt at du må gjennom alle fire områder, men søvn og psykisk helse er grunnleggende for en endring.

Psykisk helse

Frisklivssentralen tilbyr trening på lavt nivå. Derfor kaller Weines tilbudet for et lavterskeltilbud.

– Vi håper dette skal være en myk start som gjør at man holder ut over tid, for vi ser jo at mange av dem som starter på treningssenter i januar er borte i februar. De går for hardt ut, og så holder det ikke, sier hun.

– Det handler om å bygge opp en rutine med aktivitet, og etter hvert kan vi sluse dem ut til andre tilbud, for eksempel Ti på topp og treningssentre.

– Det er ikke de fysiske resultatene, at man skal forbedre seg på en test eller at man skal gå ned x antall kilo som er det viktigste. Vi ser best resultater på psykisk helse, at man forebygger ensomhet og komme seg ut og møte andre. Rett og slett å ha noe meningsfylt å fylle dagen med.

Lavpris

Det er femte året at Frisklivssentralen har slike lavterskeltilbud. Rundt 750 personer i alle aldre har til nå vært med, og mange har oppnådd en endret livsstil.

– Folk får det bedre. De har fått en lettere hverdag der dagligdagse oppgaver ikke er uoverkommelige uten pauser.

Det er ikke et gratistilbud, men prisen bør ikke avskrekke noen. Det koster 300 kroner å være med i en tremånedersperiode.

– Hensikten med at det koster litt, er at folk skal føle at et lite tvang til å være med, ikke at vi skal tjene på dette, sier Weines.

Et stødig liv

Frisklivssentralen søker nå etter personer som har interesse for, og lyst til å lede treningsgrupper for eldre. Her er målgruppen eldre hjemmeboende med begynnende funksjonssvikt og ustøhet.

Gruppene skal gjennomføres én gang per uke på dagtid og instruktørene vil, alene eller to og to sammen.

Les også

Tok slankeoperasjon: Målet var aldri å bli supertynn. Robert Søvik (42) ville bare ha et normalt liv

Trente dagen før hun fødte: Trener du for å bli perfekt? Da blir du aldri fornøyd

Fysioterapeutene: Alle kan finne sin treningsmetode - Men det er ingen snarvei

Kommentar: Ikke gå på den samme smellen i år igjen