Elevrådsrepresentantene Tord Morgenlien Killi, Julie Madelen Olsen, Ruth Utnes, Stine Mari Høgås og Sera Alice Ingebrigtsen er ikke nådig i sin karakteristikk av fylkesrådets håndtering av parkeringsavgiften.

Er det bare fine ord, eller?

– Denne avgiften er tredd nedover hodet på oss! Vi hadde ikke hørt om den før det plutselig ble vedtatt å innføre den. Verken elever eller vi som elevråd, er gitt muligheter til å påvirke denne avgjørelsen. Merkelig, ikke minst med tanke på at fylkeskommunen ved flere anledninger har fremhevet hvor viktig elevstemmen er i skolesammenheng.

–Er det bare fine ord som ikke betyr noen ting når avgjørelser skal fattes, undres de fem klassetillitsvalgte elevene.

Løftebrudd

Den nye parkeringsavgiften innebærer at elevene ved Stangnes og Heggen videregående skole, som kan kjøre egen bil til skolen, nå må betale 60 kroner per dag, eller 1200 kroner per måned. Frem til nå har det vært gratis for disse å parkere ved skolen.

Elevene mener det er løftebrudd å innføre parkeringsavgiften nå, da det i vedtaket fra fylkeskommunen i klartekst står at avgiften innføres «der kollektivtransport utgjør et reelt alternativ til privatbil».

– Bussene er allerede overfylte

– Alle har fått med seg at kollektivtilbudet i Harstad er forsinket, og ikke på plass før i 2020. Hvordan kan fylket forsvare å innfører denne avgiften før et tilfredsstillende busstilbud er på plass, noe vi er langt unna å kunne si at vi har.

– Bussene til og fra skolen er allerede overfylte. Har fylkesrådet klarert med Boreal at det settes inn ekstra busser dersom plutselig langt flere tvinges til å ta bussen, undres de fem fortvilt og spørrende.

– Svært lite gjennomtenkt

De ønsker å understreke at de ikke er imot å betale parkeringsavgift, men at beløpet er skyhøyt over det de fleste elever har økonomi til å makte.

– Å forvente at vi som skoleelever, der de fleste av oss ikke engang har jobb, skal betale det samme som man betaler for å parkerer bilen under tak midt i sentrum, virker svært lite gjennomtenkt.

– Dersom vi hadde måttet betale 10 kroner dagen, det samme som for eksempel studentene ved UiT Harstad betaler, er vi sikre på at ingen hadde protestert.

– Nå tyder mye på at dette i stedet vil skape store problemer for en rekke elever. Vi har allerede mottatt signaler om at elever snakker om å droppe ut av skolen fordi det rett og slett blir for vanskelig når de ikke har råd å betale denne merkostnaden på 1200 kroner per måned, sier de fem.

– Handler ikke om miljøhensyn

De stiller seg også tvilende til fylkesrådets miljøargument for å innføre parkeringsavgiften.

– Vi mener denne saken slett ikke handler om miljøhensyn, men kun om at fylket skal utnytte elevene for å dekke inn den dårlige økonomien fylket har, sier elverådsrepresentantene som på det sterkeste oppfordrer fylkespolitikerne til å vente med innføringen av parkeringsavgiften til 2020.

elevrådsrepresentanter: De er i harnisk over innføringen av parkeringsavgift på 60 kroner dagen ved Stangnes videregående skole. Fra venstre Tord Morgenlien Killi, Julie Madelen Olsen, Ruth Utnes, Stine Mari Høgås og Sera Alice Ingebrigtsen. Foto: Frank R. Roksøy Foto: FRANK R ROKSOY
P-sKILT: Om kort tid vil dette skiltet vise at det koster å parkere. Foto: Frank R. Roksøy Foto: FRANK R ROKSOY