Blekket har knapt rukket å bli tørt på Jeløya-plattformens punkt om endringene i alkoholloven, før de tre lokale partienes representanter, Even Aronsen (V), Håkon Vahl (H), og Eivind Stene (Frp) lover å følge opp ordlyden i vedtaket som sier:

«Regjeringen vil utvide alkohollovens ytre rammer for kommunal salgsbevilling av alkohol til klokken 21 på hverdager og lørdager».

– En liten tidsjustering

– Dette ser jeg på som helt udramatisk å få gjennomført, sier Even Aronsen.

– Etter mitt syn har det i et alkoholpolitisk perspektiv knyttet til forbruk liten eller ingen betydning om ølsalget stenger klokken 20.00 eller 21.00.

– Denne lille tidsjusteringen bidrar kun til mindre stress for folk flest når man skal gjøre sine innkjøp. Etter mitt personlige syn burde helst ølsalget fulgt butikkenes åpningstider, sier Aronsen.

– Vil fremme sak i k-styret

Håkon Vahl tror de fleste vil sette pris på at denne endringen blir innført også i Harstad.

– Nå er dette så ferskt at det er for tidlig å si når dette kan innføres i Harstad. Men det jeg kan love er at vi i Høyre skal fremme sak om dette så raskt som mulig i kommunestyret, sier Vahl som også helst hadde sett at ølsalget fulgte butikkenes åpningstider.

– Til syvende og sist er det målet vårt, så får vi heller nøye oss med dette steget i den retningen nå, sier han.

Tungrodd og avleggs

Frps Eivind Stene sier dette forslaget er helt i tråd med partiets alkoholpolitikk.

– Jeg hadde helst sett at dette særnorske fenomenet med gardiner og innelåste alkoholholdige produkter ble fjernet for godt. Det vil innebære kun positive signaler dersom alkohol i Norge blir solgt på lik linje med andre land i verden.

– Systemet er tungrodd, avleggs og bidrar ikke på noen områder til å forebygge alkoholbruken, mener Stene.

Grunnleggende solidarisk

Ikke overraskende er Krfs Per Pedersen grunnleggende uenig med de tre politiske kollegaer i kommunestyret i dette synet.

– Vi har alltid vært restriktiv til ethvert forslag som bidrar til å gjøre alkohol lettere tilgjengelig. Det eneste som hjelper er å redusere tilgjengeligheten.

– Dessuten har vi en grunnleggende solidariske holdning overfor de mange som blir berørt av alkoholens skader og konsekvenser. Når i tillegg all forskning viser at liberalisering og tilgjengelighet bidrar til å øke forbruket, til tross for at private teorier enkelte partiers representanter hevder ikke stemmer, gjør det vårt valg enkelt i denne saken. Vi kan ikke tillate en ytterligere liberalisering av alkoholsalget i Harstad, sier Pedersen.

Mer opptatt av aldersgrensen

Ordfører Marianne Bremnes deler derimot langt på vei de tre regjeringspartienes forslag i Jeløya-plattformen.

– Det er nok andre ting i den regjeringserklæringen jeg er langt mer bekymret for enn en utvidelse av salgstidene for alkohol. Det vil neppe få den helt store konsekvensen om det blir mulig å kjøpe øl en time lengre enn hva tilfellet er i dag.

– Jeg er langt mer opptatt av at aldersgrensen for kjøp av alkohol blir strengt fulgt opp, enn at folk over 18 år får kjøp øl til klokka 21.00, sier Bremnes som ikke kan si noe om når en eventuell utvidelse av salgstidene vil kunne finne sted.

– Men dersom det blir lagt fram forslag i k-styret om dette vil det selvsagt få en seriøs behandling.

positiv: Marianne Bremnes stiller seg ikke avvisende til å gå for en utvidelse av salgstidene for øl i butikk til klokken 21.00. Arkivfoto.
støtter: Even Aronsen støtter forslaget. Arkivfoto. Foto: Frank R. Roksoy
motstander: Per Pedersen ønsker ikke å legge til rette for økt tilgjengelighet av alkohol. Arkivfoto. Foto: Andreas Isachsen