Fjellstad har ansvar for overvektspoliklinikken ved UNN Harstad. Hun er i tillegg under utdannelse til hjertelege og har også ansvar for behandling av de eldste pasientene.

– Handler om å komme i gang

– Mye tyder på at vi har havnet i et samfunn der det er kort mellom den kaloririke maten vi inntar og lengre mellom det som kreves av fysisk aktivitet for å hindre overvekt- og fedmeproblemer.

– Dette ser vi ofte utslag av ved fedmeklinikken vår. Her har de etter hvert utviklet solid kunnskap knyttet til bekjempelse av overvekt og fedme.

– Hemmeligheten for å få effekt knyttet til vektreduksjon er ikke å starte med intensive eller store mengder trening. Det handler rett og slett om å komme i gang. Enkle grep som å ta trappa i stedet for heisen, gå til jobben hvis mulig, lek med barna eller en 20–30 minutters gåtur, vil raskt bidra til å bedre formen og redusere vekten, sier Fjelstad og fortsetter:

– Mange tyr til «skapsniking»

– Men det vi oftest må jobbe med hos overvektige er måltidsrytmen. Mange med alvorlig overvekt har få og store måltider, for eksempel stor lunsj og middag.

– Og kanskje er det da også lettere å falle for fristelsen med «skapsnoking» utpå kvelden. Det er ikke spesielt lurt. Vi anbefaler heller fire måltider; frokost, lunsj, middag og kvelds pluss gjerne 1–2 små mellommåltider. Så er det naturligvis viktig hva disse måltidene består av.

– Prioriter nøkkelprodukter der dette er mulig. Følg grovbrødskalaen som hvert brød er merket med, og sørg for at middagstallerkenen inneholder halvparten grønt, og resten delt mellom potet eller pasta og hvitt kjøtt eller fisk. Da er du godt i gang med et sunnere og mindre kaloririkt kosthold, sier Fjellstad.

Hjerteproblemer

I sitt arbeid og sine studier til hjertelege kommer Fjellstad ofte opp i tilfeller der opptrening av hjertepasienter står på dagsorden.

– De med hjertesykdom som har fått sin behandling, enten i form av stent eller operasjon, de trenger ikke være redd for trening. Selv om det kan være lurt å starte opp forsiktig med en gåtur, kan man så fint øke intensitet og tørre å presse seg. Nyere forskning blant annet ved St. Olavs Hospital i Trondheim har til og med argumentert for hard intervalltrening også hos hjertepasienter, sier Fjellstad.

Underernæring et problem

Hun er også opptatt av ernæring og fysisk aktivitet hos de eldre i samfunnet.

– Hos de eldre geriatriske pasientene er tap av muskulatur og styrke ofte et problem. Dette kan best forebygges gjennom ulike aktiviteter, der det å trene balanse og å gå i trapper bidrar til både å opprettholde muskelmasse og styrke.

– Men ofte er underernæring et problem blant eldre. Matvaner og rutiner må endres, noe blant annet sykehjemmene i Harstad er godt i gang med. Det vil ikke bare gi bedre livskvalitet for de eldre, men også bedre helse for de aller fleste, sier Fjellstad og avslutter med følgende oppfordring:

– Det er aldri for sent å begynne med trening, uansett alder. Dersom man skulle bli syk vil det som oftest være en stor fordel å være i god fysisk form.

Les også

Tok slankeoperasjon: Målet var aldri å bli supertynn. Robert Søvik (42) ville bare ha et normalt liv

Trente dagen før hun fødte: Trener du for å bli perfekt? Da blir du aldri fornøyd

Fysioterapeutene: Alle kan finne sin treningsmetode - Men det er ingen snarvei

Kommentar: Ikke gå på den samme smellen i år igjen