I tillegg til Evenestangen danset de på kaia i Liavika, i Evenesvika, i et steinbrudd, inne i flyplassterminalen og på Evenesmark grendehus.

Opplæringsfilmer

Det er kurator Halldis Folkedal i Noregs Ungdomslag som har fått ideen til dette prosjektet.

– Vi ønsker å synliggjøre barn og ungdom som danser og på denne måten dokumentere dansene som de danser rundt omkring i hele landet. Materialet danner grunnlaget for en rekke korte filmer som vi legger ut på nettsida folkepedia.no og vår egen Facebook-side som hjelpemiddel for lærere og instruktører. I tillegg kan barna selv gå inn og lære dansene. Prosjektet er det første med filmer der barn viser danser i opplæringsøyemed.

Litt mas

Selv om det ikke var så mange kuldegradene i lufta, var det temmelig surt for de unge danserne. Spellemann Mikal Lundemo frøs også på fingrene under opptakene på Evenestangen, men både han og danserne tok det med godt humør. I pausene satt danserne inne i en bil for å varme seg.

– Det er jo gøy å bli filma slik at andre får se oss og den fine naturen vi har her. Vi har øvd mye de siste ukene for å være med på dette, så vi håper det blir bra. Selvfølgelig er det litt kaldt, men vi synes det er artig selv om de voksne maser en god del for at det skal bli perfekt,

Flere må danse

Målet vårt er å få flere til å danse, forteller Folkedal.

– Som kurator er det mitt ansvar sammen med lokale instruktører å velge ut danser og finne ut hvor de skal filmes. I tillegg til Evenes har vi filmet i Bodø, Oslo, Hallingdal, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal der vi har et fylkesprosjekt. Ungene elsker dette selv om det er litt kaldt. Grunnen til at vi gjør mange av disse opptakene ute, er at vi da vil huske dansene bedre i tillegg til at vi får se hvordan det ser ut på de enkelte stedene.

KLAR FOR OPPTAK: Filmteamet er klar for opptak. Kurator Halldis Folkedal (nummer tre fra venstre) og leder for Tårstad leikarring, Birgitte Rørvik Bruun, gir danserne instruksjoner.
KALDT: Spelemann Mikal Lundemo fikk fela til å låte selv om det var kaldt på fingrene.
REINLENDER: Ragna Rørvik Nilsen (til venstre) og Sofie Helland Johansen danser en barnereinlender.