Kapellmester Erika Toth, som spilte sin 11. nyttårskonsert i Grov, syntes denne gangen at det var på tide med et annet repertoar enn Strauss-valser og den øvrige tradisjonelle nyttårsmusikken.

Cimbalom

Selv om hun har bodd 17 år i Norge, har hun ikke glemt sine musikalske røtter fra Ungarn, og for å få den ekte ungarske klangen, var Ernö Bangó hentet inn som gjesteartist på cimbalom. De fem musikerne leverte et musikalsk fyrverkeri av de sjeldne, og publikum satte pris på det de fikk høre. Foruten Erika på fiolin består Magyar Hot Club av Ola Rokkones, saksofon, Pål Thorstensen, bass og Rune Larsen, akkordeon.

Wienermusikk på ungarsk

Som vanlig loset Erika publikum gjennom konserten på en morsom og uhøytidelig måte, og stemninga var hele tida på topp.

– Jeg har brukt lang tid på å sette sammen dette repertoaret, fortalte hun etter konserten. – Vi måtte ha ekte ungarsk musikk der både det som spilles ute på bygda og sigøynermusikken som spilles på restaurantene var representert. Her er musikk med mye trøkk, men også noen litt roligere salongstykker. For ikke å slippe wienermusikken helt, tok vi med vår egen versjon av «An der schönen blauen Donau» og «Radetzkymarsj», men selvfølgelig i en helt annen takt enn den opprinnelige. Publikum var med hele tida, og det var tydelig at de likte den ungarske vrien på årets nyttårskonsert.

Stiller alltid opp

En av de mange som koste seg med den ungarske musikken, var Bjørgunn Markussen. Hun har sørget for at publikum har fått vafler og kaffe på hver eneste av de 11 nyttårskonsertene som har vært på Huset i Havet.

– Dette var fantastisk. Tenk at vi kan få oppleve noe slikt i lille Grovfjord. Jeg har alltid stor glede av nyttårskonsertene, og i kveld var det skikkelig fart og trøkk. Det var spesielt interessant med Ernö Bangó på det uvanlige instrumentet cimbalom. Ellers var det artig å høre hvordan Rune Larsen trakterte trekkspillet. Jeg hadde jo en ektemann som spilte trekkspill både hjemme og på fest, men det var ikke akkurat slik musikk han spilte.

TROFAST: Bjørgunn Markussen stiller alltid opp på nyttårskonsertene både for å oppleve musikken og for å sørge for servering.
VIRTUOS: Ernö Bangó er en virtuos på strengeinstrumentet cimbalom, og når han ikke turnerer rundt om i verden, spiller han på en restaurant i Budapest.