Prosjektet, som er finansiert av Politidirektoratet og skjedde i samarbeid med Harstad krisesenter, tar utgangspunkt i forskning som forteller at vold er et samfunnsproblem, og at yngre voksne er betydelig mer eksponert for vold og overgrep enn eldre.

– Vi hadde en fagdag for ansatte i Harstad kommune, samt undervisning for elever på Heggen og Stangnes videregående skoler, forteller daglig leder i Stiftelsen Tryggere, Bjørn Løvland.

Aktualisert

Temaet er blitt så til de grader aktualisert både i Norge og ellers i verden gjennom #metoo-kampanjen. Det var i starten av oktober at skandalen med Harvey Weinstein begynte å rulle. Etter hvert ble skuespillere, mediefolk og politikere en del av sakskomplekset. Det er neppe overraskende at det blant ungdom også begås overgrep.

– En god del av dem som begår overgrep, vet ikke at det er ulovlig det de gjør, så vi fortalte ungdommene hva som er vold og hva som er overgrep.

– Det å ta på puppene eller ta noen i skrittet er overgrep. Det ikke-fysiske, krenkende adferd, er for eksempel blotting eller det å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det, forklarer Løvland.

Engasjert

Erfaringene fra Harstad er entydige. Ungdommene kjenner til tilfeller, og har til dels opplevd det sjøl. Med hjelp fra elevene har stiftelsen laget en plakat med hjelpe-informasjoner.

– Elevene fikk blant annet i oppgave å definere hva som er et sunt kjærlighetsforhold. Plakaten er distribuert til skolene, og her fremgår det hvor man kan gå for å få hjelp, sier Løvland, som er positivt overrasket over harstadelevene.

– Harstadungdommene vet hva vold og overgrep er, og det er viktig å få fram deres gode holdninger. Det er få steder i Norge jeg har opplevd et engasjement som det jeg opplevde i Harstad, sier han.

– Det sterke engasjementet er viktig i det forebyggende arbeidet. Og engasjementet er større i Harstad enn ellers i landet, slår Løvland fast.

SKRYT: Bjørn Løvland i Stiftelsen Tryggere skryter av harstadelevene. – Det er få steder i Norge jeg har opplevd et engasjement som det jeg opplevde i Harstad, sier han. Foto: Merete Eriksen