Både på Heggen og Stangnes videregående skoler er lærerne forbanna over å få parkeringsavgift på 1.200 kroner måneden tredd over hodet. Avgiften er blant byens dyreste ansatteparkeringer (se egen sak).

Tillitsvalgt for Musikernes fellesorganisasjon Åsmund Wilter Kildal Eriksson, Utdanningsforbundets Linda Larsen, lærer Margrethe Evensen og lektorlagets Hilde Markussen er rasende på hvordan de er overkjørt av fylkespolitikerne.

– Dette vedtaket kom uten forvarsel. De ignorerte våre våre gode og seriøse argumentet på en arrogant måte. Politikerne var ikke villig til å lytte et eneste sekund på oss, sier de.

Spesielt ille er at de mener politikerne bryter eget vedtak. «Det innføres parkeringsavgift på øvrige fylkeskommunale institusjoner i Harstad og Tromsø, der kollektivtransport utgjør et reelt alternativ til privatbil.»

– Det gjør oss rasende. I dag går det ikke buss der flere av oss bor. Selv når busspakken innføres vil det ikke gå busser som passer med vår arbeidstid, sukker de.

Tror ikke på politikerne

Tidligere har Harstad Tidende skrevet om rasende lærere på Stangnes videregående skole.

Fylkesrådet begrunner innføringen av parkeringsavgift med miljøtiltak. I fylkesrådets innstilling til vedtak står det at bruk av privatbil i arbeidssammenheng er betydelig rimeligere enn kollektivtransport. Den lave kostnaden gir små incentiver til bruk av gange og sykkel. Videre skriver de at i et miljøperspektiv og i et folkehelseperspektiv er dette uheldig.

– Det står ikke til troende. Svært mange av oss kan ikke benytte annet enn bil, og de som kan sykler allerede. Det virker som de tror at Harstad er en storby, men det er vi da vittelig ikke, sier de.

De forteller at det bor folk i distriktene som Tovik og Evenskjer, eller på nordsiden av sentrum.

– De har ikke noe alternativ til bil. Disse personene har ikke politikerne ofret en tanke, sier de.

Lærer Margrethe Evensen er en av de som rammes av den nye ordningen. Hun bor i Tovik og kan ikke ta buss eller sykle.

– Jeg trodde det ble gitt dispensasjon for de som ikke har noe alternativ til bil. Derfor sendte jeg inn en søknad, og fikk avslag. Det betyr at jeg blir påført rundt 15.000 kroner i ekstra utgifter i året. I dette regnestykket kommer også bompenger, sier hun.

Tapper skolen økonomisk

Fylkesrådet mener de skal få inn nærmere to millioner kroner. Det er totalt er 281 parkeringsplasser ved skolene i Heggen og på Stangnes.

– Kanskje får fylkesrådet inn disse pengene, men skolene vil bli påført store utgifter. Alle som bruker bil i arbeidstiden må skrive regning. Skal vi få logistikken til å gå opp, må skolen kanskje kjøpe to biler til de mobile lærerne. Det er også en stor merkostnad, sier de hoderystende.

Til tross for de tillitsvalgtes protester innføres avgiften 1. februar. Det er allerede kommet opp automater ved skolene og alle må laste ned en app til betaling.

De tillitsvalgte og lærerne er ikke mot å betale litt i parkering, men det å ha den dyreste jobbparkeringen i byen, synes de er en håpløs politikk.

– Vi aksepterer å betale bompenger, for det gir oss bedre veier. Men denne avgiften er fullstendig meningsløs. Den gir oss ikke bedre parkeringsplass eller en egen plass. Er det fullt, må man parkere et annet sted, selv om man har betalt for hele måneden, sier de.

Harstad Tidende har ikke klart å komme i kontakt med fylkesråd for plan og økonomi, Ane-Marthe Sani.

Faksimile: Harstad Tidende 29.august.2017. Foto: Odd Leif Andreassen
FAKSIMILE: 29. september 2017. Foto: Odd Leif Andreassen