5. desember i fjor ble en mannlig innbygger i 60-årene pågrepet og varetektsfengslet, mistenkt for seksuelle overgrep mot flere mindreårige gutter i kommunen. Politiet etterforsker forhold fra 1970-tallet og fram til i dag.

Saken var et sjokk

Ordfører Liv Kristin Johnsen medgir at saken kom som et sjokk.

– Vi var ikke forberedt på en slik sak, selv om vi har jobbet aktivt med forebyggende arbeid på andre områder. Vi vet ikke hva som har skjedd i denne saken, men tar på alvor de historiene som har kommet fram, sier Johnsen.

Hun er glad for at kommunen har trent mye på krisehåndtering i andre sammenhenger, og får mange gode tilbakemeldinger på arbeidet fra ulike etater.

– Det er krevende for en liten kommune å stille med så mye ressurser som vi gjør nå, men jeg er glad for å se at vi har nok kapasitet til å håndtere en slik hendelse. Utfordringen er å nå ut til alle med informasjon, sier ordføreren. Derfor jobber de med å etablere en anonym chattekanal spesielt myntet på de unge.

Kommunen er i dialog med Fylkesmannen i Nordland, og skal søke ekstra midler for å kunne håndtere denne saken på best mulig måte.

Fordi overgrepssaken så langt ser ut til å omfatte gutter, har kommunen styrket kriseteamet med en mannlig psykiatrisk sykepleier. Helge Markussen jobber til daglig i Skånland kommune, men er tilgjengelig for dem som vil snakke med ham.

Kommunen har økt omfanget av forebyggende tiltak.

– Vi arbeider intensivt i barnehager, på skoler og i forbindelse med konfirmasjonsundervisningen for å gjøre det lettere for de unge å snakke om temaet, sier Johnsen.

– Er det mye rykter og spekulasjoner i denne saken?

– I min posisjon kjenner jeg ikke til alle ryktene som går blant folk, men jeg tror nok innbyggerne snakker sammen. Jeg har inntrykk av at folk fokuserer på å gå videre, og jeg opplever en varme i befolkningen. Noen gir meg en klem når jeg møter dem, og viser at de bryr seg, sier ordføreren.

Om kort tid vil kommunen innkalle til folkemøte.

– Vi oppfordrer alle som har det vanskelig, eller som har spørsmål og tanker de sliter med, om å ta kontakt med vårt kriseteam. Annen ubearbeidet sorg har dukket opp i kjølvannet av denne saken. Derfor har vi også knyttet til oss ulike kompetansesenter, Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, Barnehuset og Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Harstad.

– Ta kontakt

– Vi er en liten kommune der alle innbyggerne berøres av en slik hendelse. Kommunen ser det som viktig å skape trygghet. Vi trenger derfor innbyggernes tilbakemeldinger og samarbeid videre. Derfor håper vi at mange vil stille opp på folkemøtet, som vi planlegger om kort tid, sier ordføreren.

Kommunens kriseteam vil jobbe aktivt med å tilby innbyggerne hjelp.

– Kriseteamet er et lavterskeltilbud. Noen har tatt kontakt, men vi tror at det fortsatt er mange som trenger bistand. Vi har kapasitet til å ta imot alle, sier ordfører Liv Kristin Johnsen.