Han har deltatt på 33 landsmøter, blitt utnevnt som en av to æresmedlemmer gjennom Harstad Turlags historie og fått Hedersknappen fra Den Norske Turistforening. Alt for fremragende arbeid i Harstad Turlag gjennom flere årtier. Det er ikke småtterier han har vært involvert i gjennom utvikling av både løypenett og hyttebygging.

- Vi driver forebyggende helsearbeid, så enkelt er det, sier han beskjedent.

Turlivet ble livsstil

Den turglade honningsvågingen kom til Harstad i 1963 for å gifte seg. Her ble han værende, rett oppunder Hinnstein. Men det var ikke før tidlig på 80-tallet at han og kona begynte å delta på turlagets fellesturer. Da var det gjort. Han engasjerte seg, ble turleder og valgt inn i styret. Først som sekretær, fra 1986 som styreleder i 22 år og de siste elleve årene som daglig leder. Turlivet ble en livsstil. Sammen med sin like turglade kone hadde han ansvaret for avvikling av turmarsjer med IVV-merking i regi av Norges Turmarsjforbund i mange år.

- Aktiviteten har dabbet av gradvis over hele landet. Nå har vi lagt ned den virksomheten, sier han.

I stedet ble det fellesturer i nærområdet. Året rundt.

- Da jeg kom til byen var det mest rypejakt som lokket meg ut i naturen. Som finnmarking var jeg ikke vant til å gå tur bare for å gå tur. Det måtte være med et formål. For å jakte, fiske eller plukke bær, humrer han.

Naturopplevelser

Men jakt og fiske er ikke alltid forenlig med fellesturer. Hagla ble lagt på hylla, og i stedet ble det tett på med turer i regi av Harstad Turlag.

- Fellesturene er en fin måte å komme seg til nye steder på, for ikke å snakke om alle de hyggelige menneskene man møter. Det sosiale, hyttelivet underveis, er en del av turopplevelsen, i tillegg til de flotte naturopplevelsene, sier han, og legger til at jo da, han har hatt flere favorittsteder.

- Jeg er glad i snaufjellet, og har alltid trivdes ekstra godt i Narvikfjellene. Over tregrensa, på 1000 høydemeter, har jeg hatt mange fine skiturer. Narvik Turistforening har både hytter og et flott løypenett. Men det er ei stund siden disse turene nå, sier han, og nevner også Troms Innland og Nord-Sverige som favorittsteder.

- Jeg anbefaler langturen fra Kilpisjärvi til Bjørkliden, en 200 kilometers fellestur over 7-8 dager. Jeg har gått den noen ganger med Troms Turlag. En særdeles fin tur, både sommer og vinter.

Hytteliv

Det har vært mange milepæler i løpet av alle disse årene i Harstad Turlag, ifølge Riise. Han nevner blant annet utvikling av nye turløyper og bygging av nye turlagshytter.

- Tidligere hadde turlaget løypenett kun på Hinnøya. På 80-tallet begynte vi å etablere løyper på fastlandet, og etter hvert bygde vi nye hytter i disse områdene, sier han, som selv har stått bak både tegning, bygging og vedlikehold av flere av hyttene.

I dag har Harstad Turlag åtte hytter, hvorav de eldste er tatt inn i en 4-årsplan for rehabilitering.

- Nylig ble Skoddeberghytta i Skånland innviet etter utbygging og renovering. Nå står ei ny og større Håkonsbu på planen, kan han fortelle.

En milepæl var det også da Turlaget var vertskap for DNTs landsmøte i 2015 med nesten 300 deltakere i Nordic Hall. Samt kjøpet av ”Speiderhuset”, i dag Turlagshuset i Folkeparken.

- Her har vi hatt et omfattende oppussingsprosjekt siden vi overtok huset i 2008, men så har vi også fått vårt eget hus midt i smørøyet. Er det ikke blitt flott, sier han.

100 fellesturer

Populariteten for fellesturer øker over hele landet. I dag har de lokale turlagene totalt 300.000 medlemmer. Også i Harstad Turlag har medlemstallet vært stigende stort sett hele veien, i dag med over 1600 medlemmer. Mye nytt har skjedd de siste årene, ifølge Riise.

- Jeg kan nevne Barnas Turlag og DNT Ung, som er ei helt ny gruppe. I tillegg til Fjellsportgruppa og Honnørgruppa, alle med egne turprogram. Mange nye turledere er kurset, og vi har våre egne instruktører for kursing. I år består programmet vårt av 100 fellesturer og arrangementer. Det sier litt om populariteten, sier han.

Fortsatt aktiv

Fra årsskiftet overlot Roger Riise roret til ny daglig leder.

- Det føles jo litt rart. Det kommer nok til å surre litt oppi hodet, sier han.

Men han har på ingen måte planer om å gi seg i Turlaget.

- Nå tenker jeg at jeg skal være aktiv i Honnørgruppa for oss over 60. Så skal jeg bruke litt mer tid i Lions, jeg var selv med og startet opp Lions Club Harstad Sør for over 30 år siden. Vi sliter litt med rekrutteringen, men er fortsatt oppegående.

Men sommerhalvåret tilbringer han helst på sin egen hytte i Ytre Kåfjord i Nordkapp.

- Det er ikke vei fram, så det blir noen kilometers vandring frem og tilbake. Men det er ingen steder jeg trives som godt som på hytta mi, sier han.