Er det noe du vil endre? Veldig mange har et håp om å bli litt sunnere og litt sprekere. Vi i Harstad Tidende tok oss en tur på Actic, et av byens treningssenter, for å finne noen som trener og som kanskje vet hvordan vi skal klare å holde ut treningen. Det er lett å gi opp og finne unnskyldninger for ikke å trene. Mange har en tendens til å starte hardt og så mister de motet bare etter 14 dager.

Nye muligheter

Trening på treningssenter gir deg en sterk kropp, og du treffer andre som trener. Det er sosialt å trene sammen med andre, og det kan gi deg lykkefølelse. Det gir deg avkobling fra hverdagen, og det kan gi deg bedre søvn om natten, forteller barnevernspedagog Irene Buunk (26 år) og treningsvenninne Lena Erlandsen (38 år).

Mens vi venter inne på treningssenteret på Irene, får vi litt tid til å kjenne på stemningen. Det er behagelig musikk over anlegget og alt virker rolig. De som skal trene kommer inn og henter treningsopplegget sitt, mange er utstyrt med musikk på øret, vannflaske og treningsopplegg. De går rolig mellom apparatene og vi hører jevne dunk fra treningsapparatene. Det er en hyggelig atmosfære som ikke stresser deg.

Irene trener fortsatt selv om hun og legene tror at hun har rundt tre uker igjen til fødselen. Det viser seg at dagen etter intervjuet, så ble barnet født. Vi har hørt og lest om at det går fint å trene selv om man er gravid. Da tenker antakelig de fleste på litt turer og sånn. Neida, hun løfter hele kroppen etter armene helt opp og slik at haken kommer over midtstangen. Vi får hakeslepp og synes at dette er imponerende.

Hvorfor skal vi trene?

Vi setter oss ned og vi spør Irene om hvorfor hun trener. Hun svarer: Å trene er en stor del av livet mitt, jeg elsker å trene. Hun forteller videre at hun kom til et punkt hvor hun følte at hun var blitt lei av lagsport og litt for gammel for lagsport. Hun liker å holde seg i form og hun har vært innom mange idretter i oppveksten. Hun har blant annet spilt fotball, turnet, drevet med friidrett og hun var med å vinne 1.-divisjon i innebandy for kvinner for noen år siden. Hun sier at det er fint å trene inne om vinteren og at hun liker bedre å trene ute om sommeren.

Lena har satt seg ned og vi spør henne om hvorfor skal man trene? Hun svarer: Du skal trene for å hjelpe dine barn. Vi spør: Hjelpe dine barn? Hun kan fortelle at det er mange barn som ikke får oppleve å gå på skøyter, ski og andre idretter fordi foreldrene er i dårlig form. Hun sier videre at om du trener regelmessig får du en sterkere kropp og mindre vondt i kroppen. Det er også flere grunner for å trene, blant annet så vil du med en sterk kropp få en bra alderdom. Trener du regelmessig får du større muskelmasse. Hvis du blir rammet av sykdom og blir liggende en periode, så har du lettere for å komme i form igjen dersom du har trent før du ble syk.

Sosialt aspekt

Vi spør Irene, kan vi ikke bare trene hjemme? Hun smiler og sier at det er fullt mulig, men hun synes det er bedre å komme seg ut og på trening for da treffer hun andre som trener og da øker motivasjonen for å trene. Hjemme er det lettere å hoppe over treningen. Er det ikke slik at alle som trener på treningssenter er i sin lille boble når de trener? Hun forteller at selv om folk går med øretelefoner så får de som trener med seg mye med øynene, vi nikker og smiler til hverandre og innimellom så tar vi av oss øretelefonene og prater sammen. Selv om vi går litt rundt alene og trener, så er vi ikke alene. Vi prater også med dem som jobber her.

Realistiske mål

For Irene virker det ikke så vanskelig å holde motivasjonen oppe, selv om det er tungt noen ganger. Hun er vokst opp i en familie med mange sportslige aktiviteter og hun er yngste i en flokk på fire med eldre søsken som har prestert godt i forskjellige idretter. Men hva med oss andre? Har du noen råd til oss? Hun sier det er viktig å sette seg realistiske mål. Når du lærer kroppen å kjenne og klarer øvelsene, så vil du både se og kjenne hva det gjør med kroppen din. Det gjør litt vondt å trene, men hun anbefaler oss å holde ut og stå i det så lenge som mulig. Hun sier at kanskje vil du like det, og du vil sannsynligvis kjenne lykkefølelse og glede ved å trene. Du klarer etter nokså kort tid å øke belastningen og du vil kjenne deg sterkere. Hva med alle som tror at de får superflott kropp av å trene, men som mister motet nokså fort? Da kommer det kjapt fra Irene: Den såkalte idealkroppen tar lang tid og du bør ikke hige etter å se perfekt ut for da blir du aldri fornøyd.

Vi spør Lena, hva med alle de som ikke har trent som barn eller ungdom, er det noe håp? Kan en voksen person som aldri har trent klare å lære mestring som trening gir? Er det mulig å få hodet til å bli motivert? Hun forteller at forskning viser at dersom du holder ut treningen og presser deg til å trene 2 ganger i uken i 2 måneder så vil du oppleve mestring. Men kanskje det aller viktigste du har lært er at om du slutter etter disse to månedene og går inn i gamle spor uten trening, så vil du oppdage at trening gjorde noe godt med kroppen din.

Vi spør Irene om hun skal ta med seg barnet på trening? Irene smiler og har flere tanker om dette. Lite aner hun at dagen etter kommer hun til å føde ei vakker lita jente. Barnevernspedagogen forteller: Dette er en helt ny situasjon for meg, dette er mitt første barn og jeg kommer til å fokusere mye på barnet i starten. Vi kan se at hun gleder seg og er lykkelig over det som skal skje. Hun har lyst til å nyte denne tiden og kanskje gå turer med barnevogn. Hennes plan er å komme seg sakte, men sikkert tilbake i form.

Les også

Tok slankeoperasjon: Målet var aldri å bli supertynn. Robert Søvik (42) ville bare ha et normalt liv

Trente dagen før hun fødte: Trener du for å bli perfekt? Da blir du aldri fornøyd

Fysioterapeutene: Alle kan finne sin treningsmetode - Men det er ingen snarvei

Kommentar: Ikke gå på den samme smellen i år igjen

EN DEL AV LIVET: – Å trene er en stor del av livet mitt og jeg elsker å trene, forteller Irene. Foto: Siri Døsen
NØYE MED ØVELSENE: Irene har under hele svangerskapet fokusert på å gjøre øvelsene riktig og med riktig belastning i forhold til svangerskapet. Foto: Siri Døsen
STERK: Her demonstrerer Irene at hun kan løfte både seg selv og barnet i magen helt opp, slik at haka er over midtstangen. Vi er ikke bare imponert, men dobbelt imponert. Dagen etter fødte hun. Foto: Siri Døsen