Det sa statsminister Erna Solberg i hilsningsvideoen som ble vist da UNN-campus Harstad, markerte avsparket på 50-års-jubileum, fredag ettermiddag.

Det var godt med folk som fredag ettermiddag, hadde funnet veien til utearrangementet utenfor universitetsbygget på Hamneset.

Her var det servering av berlinerboller og kakao, noe som fikk god avsetning blant jubileumsgjestene.

Ordfører Marianne Bremnes og direktør for campus Harstad, Karl Erik Arnesen talte live, mens universitetsrektor Anne Husebekk og Erna Solberg var på storskjermen.

-Jeg kan bare være på ett sted om gangen, forklarte Husebekk.

Seminaret på Trondenes

Arnesen gikk historisk til verks i sin tale. Han minnet om at det første såkornet til universitetet i nord, ble sådd i Harstad. Det var lærerseminaret på Trondenes.

Seminaret ble etablert på Trondenes i 1826. Det var den første statlige utdanningsinstitusjonen i landsdelen. Denne ble flyttet til Tromsø i 1849, og kan stå som den direkte forløperen til universitetet.

Han minnet også at campus Harstad, har befestet sin posisjon som en av landets ledende innen barnevern. Han berømmet det faglige miljøet ved institusjonen.

Midt i byen

-Jeg visste at Harstad hadde en finger med i etableringen av Universitetet, sa Bremnes spøkefullt i sin tale.

Hun fremhevet plasseringen av universitetsbygget i bybildet.

-Det er ikke mange byer som har et universitet i sin midte. Det har Harstad, og det kan vi være stolte av, sa Bremnes.

En slik plassering medfører også at byen stiller krav.

-Jeg forventer at campus Harstad skal utvikle seg videre på alle områder. Her skal Harstad kommune og UNN gå sammen om kravene.

I jubileumsåret skal universitetet synliggjøre virksomheten. Publikum vil i løpet av året kunne få et innblikk i universitetets forskning, utdanning, innovasjon og formidling. Dette skal skje gjennom en rekke arrangementer i jubileumsåret 2018.

BEVERTNING: Berlinerboller og kakao var populær bevertning under seansen utenfor universitetsbygget. Foto: Hans viktor Øye
FOLKSOMT: Det var godt oppmøte på kaia, utenfor UNN campus Harstad. Foto: Hans Viktor Øye