De er begge fysioterapeuter og spesialister innen muskelskjelett-medisin, og driver i dag Spesialistklinikken i Rødbergveien sammen med spesialist i allmennmedisin, Anders Stormo, som også er spesialist innen muskkelskjelett-medisin.

– Quick fix løsning finnes ikke

– Alle kan finne sin egen treningsmetode, enten det dreier seg om bare å gå en spasertur, ta lange løpeturer, gå i fjellet, sykle, en skitur, eller velge å trene knallhardt med høy intensitet og maks puls.

– Men det er viktig at treningen ikke må føles som et ork eller en tvang. Trening skal være gøy, sier Lindstrøm Hansen og Dragland.

– Det er imidlertid viktig å huske på at det ikke finnes noen snarvei til god helse. Man må legge ned en solid innsats for å komme seg i form eller for å få bort kiloene man ønsker å kvitte seg med. Quick fix-løsninger finnes ikke, sier de to.

Skreddersyr treningsopplegg

– Svært mange, faktisk nærmere 70 prosent av henvendelser hos fastleger gjelder muskel- og skjelettskader. Mange av henvendelsene hos oss er relatert til ulike plager knyttet livsstilssykdommer som blant annet senebetennelser og slimposebetennelser.

– Langt de fleste av disse er ikke i spesielt god form, eller har lidelser som følge av gjentakende statisk arbeid.

– Da blir vår oppgave å finne øvelser som passer for de lidelsene den enkelt måtte ha gjennom å skreddersy et opplegg som enten kan forebygge at lidelser utvikler seg eller å bidra til at de forsvinner, sier de.

Trening og bevegelser

Kosthold er ifølge Lindstrøm Hansen og Dragland den viktigste årsaken til at mange sliter med vektproblemer.

– De fleste fyller på med mer kalorier enn vi forbrenner. Vi forbruker 1800–2000 kcal per dag i snitt. Spiser du mer enn du bruker, legger du på deg. Når du har spist 7000 kcal for mye, utgjør det cirka kilo.

–De fleste vil da komme opp i situasjoner der man oppdager at formen ikke er på topp. Da er det bare en ting som hjelper: Trening og bevegelser.

Trene sammen med andre

For å komme i gang trenger det ikke være all verden til trening som gjelder. Å gå en spasertur er en utmerket start. Du vil raskt merke at formen blir bedre. Legger man attpåtil inn noen intervaller, det vi kaller «lyktestolpeintervaller», der man øker tempoet mellom to lyktestolper, er man godt i gang med sin egen enkle opptrening.

– For mange vil det kanskje være enklere å komme i gang dersom man trener sammen med andre, enten ektefellen eller venner. Da kan man kanskje pushe hverandre litt for å få opp ekstra puls.

– Det hjelper garantert på for å komme raskere i form. Det viktigste er uansett at man må ha lyst til å trene. Vi spør alltid den enkelte hvilken trening de selv ønsker å drive med og som passer deg. Ikke gå med på treningsmetoder du selv ikke har lyst til, sier de to.

Gull verdt for kroppen

Selv trener Dragland og Lindstrøm Hansen regelmessig.

For tiden har jeg to små på 1 og 3 år hjemme. Trening foregår i hovedsak i aktiviteter sammen med dem – med sykkelvogn, bæremeis, pulk, eller lignende.

– Jeg drar likevel tidlig på jobb for å ta en økt på tredemølla før de første pasientene kommer. Ellers blir det fjellturer på sommeren. Å gå 10 på toppturene er gull for kroppen og anbefales som utmerket trening, som i tillegg er gratis, sier Elisabeth.

– For meg er det crossfit som gjelder, noe jeg har holdt på med i 1,5 år, skyter Stein inn. Jeg trener styrke 3–5 ganger i uka med høy intensitet og puls. Da får jeg trent alle deler av kroppen. Denne formen for trening passer meg godt, og er noe jeg har drevet med i flere år, sier Dragland.

Les også

Tok slankeoperasjon: Målet var aldri å bli supertynn. Robert Søvik (42) ville bare ha et normalt liv

Trente dagen før hun fødte: Trener du for å bli perfekt? Da blir du aldri fornøyd

Fysioterapeutene: Alle kan finne sin treningsmetode - Men det er ingen snarvei

Kommentar: Ikke gå på den samme smellen i år igjen