– Jeg håper alle damer har fått oppleve at noen har prøvd seg. Hvis man får uønsket oppmerksomhet er det ikke verre enn å si nei. Enkelte kan komme med en ufin kommentar, men jeg synes ikke det er trakassering. Hvis folk da ikke tar nei for et nei, er det lov å bruke flathånda, sier Iversen.

Hun er redd kampanjen kommer til å stakkarsliggjøre kvinner. Det er ikke et godt signal å sende til de unge.

Iversen venter fremdeles på de store avsløringene i den største #MeToo-saken i Norge: Avsløringene rundt den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

– Hva er det egentlig han har gjort? Det eneste som så langt har kommet fram, er at han er en skjørtejeger. Det ryktet har han alltid hatt.

Selv om det nå er fokus på politikere og #MeToo-saker, tror ikke Iversen at politikerne er verre enn andre yrkesgrupper.

– Politikere er et snitt av befolkningen.

Hun forventer ikke noen store avsløringer i Harstad.

- Nei, det tror jeg ikke. Hvis det er noen i det politiske miljøet som har hatt et forhold, så er det en privatsak. Bryter du loven, er saken selvsagt en annen. Da må du tenke deg godt om før du fortsetter som politiker, sier Iversen.

Klem: Høyres Britt Skinstad Nordlund tar gjerne imot en klem. Men klaps på rumpa gjør henne rasende.

Må sette grenser

Andre kvinnelige lokalpolitikere mener #MeToo-kampanjen har vært viktig for å sette fokus på at uønsket seksuell krenkelse er uakseptabelt.

– Gi meg gjerne en god klem, men klapp meg ikke på rumpa for da blir jeg rasende, sier mangeårig Høyre-politiker Britt Skinstad Nordlund. Hun var Harstads første kvinnelige ordfører.

– Har du opplevd seksuell trakassering i løpet av din politiske karriere?

– Nei, ikke mer enn den uskyldige flørtingen jeg selv har ønsket. Bare én gang kan jeg huske en episoder der jeg ble skikkelig sint. Jeg gikk opp en trapp, og han som gikk bak meg klappet meg på rumpa. Jeg ble rasende, snudde meg og ga beskjed om at det gjør du aldri mer.

Hun er klar på at både kvinner og menn må sette grenser. Og hun er glad for at #MeToo-kampanjen har gjort hele samfunnet mer bevisst på at uønskede hendelser er uakseptabelt.

– Hvor mener du grensen går for seksuell trakassering?

– Vi har fått høre historier om en mannlig politiker som har trengt seg inn på et hotellrom til en ung dame og kledd av seg. Det er langt over grensen, sier Britt Skinstad Nordlund.

– Ingen som turde

Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal i Harstad og i fylkesgruppa, har heller aldri vært utsatt for seksuell trakassering i løpet av sitt politiske liv.

– Jeg var så voksen da jeg kom inn i politikken at det var vel ingen som turde, sier hun.

Hun opplever at #MeToo-kampanjen handler om folk som er i et avhengighetsforhold til noen og der den som sitter med makta systematisk utnytter vedkommende.

– Det tar jeg sterkt avstand fra, sier Opsal.

Tok et oppgjør

Hun var nestleder i Troms Arbeiderparti da sexskandalen rundt Roger Ingebrigtsen eksploderte i november 2012.

– Vi tok saken på største alvor, og fikk gode tilbakemeldinger på måten vi håndterte den på. Den gangen tok vi et oppgjør med denne type oppførsel og av den grunn tror jeg Troms Arbeiderparti er enda mer oppmerksom på at det ikke skal skje seksuell trakassering, sier Kari-Anne Opsal.

Nå kommer det varslinger om seksuell krenkelser i flere partier. Forleden ble det kjent at Frps parlamentariske nestleder for fem-seks år siden hadde sendt grove pornobilder til unge gutter i partier. Opsal er glad for at #metoo-kampanjen har blitt en oppvåkning for hele samfunnet.

– Samtidig er det viktig at alle sider av slike saker vurderes i samtidens lys, sier hun.

Les også

Hanne CS Iversen: – Det er lov å bruke flathånda folk ikke tar et nei for et nei

Martin Henriksen: Håper på varig kulturendring

Tove Karoline Knutsen: – Makta har gått til hauet på enkelte menn

Klem: Høyres Britt Skinstad Nordlund tar gjerne imot en klem. Men klaps på rumpa gjør henne rasende. Foto: Gurid Ivarhus Næss