– Det er en trend som bare øker. Det er dette som etterspørres lokalt, sier salgs- og markedssjef ved Berg-Hansen Nord-Norge As i Harstad, Nina Christiansen.

Derfor går sydenflyene til Gran Canaria vinterstid med få tomme seter.

– Vi merket også at vi hadde godt belegg på ferieturene til Kreta, Kroatia og Bulgaria sist sommer. Disse direkteavgangene fra Evenes er populære i Harstad-regionen, sier Christiansen.

Hun merker også en økende tendens til at kunder bestiller reiser via reisebyråets egne nettsider.

– Det handler nok om trygghet. De ønsker å ha kontakt med reisebyrået hvis det skjer noe på reisen. Det er en økende trend at flere bestiller sine reiser på våre sider, sier hun.

Reisetrender

– Vi har også en merkbar økning av reiseglade fra Harstad som drar på cruise. Det er Royal Caribbean Cruise Line, som har besøkt Harstad ved flere anledninger, og har et stort spekter av reisemål. I hovedsak er det reiser i Middelhavet og turer fra Miami i Florida som fenger mest for dem som velger ferie til sjøs. På turene i Middelhavet besøkes ofte flere land i løpet av en uke, og her er det utflukter til tre-fire byer i løpet av turen, forteller Christiansen.

Hurtigruta er også en solid aktør til sjøs. Her er det i hovedsak ekspedisjoner til Grønland, Island og Svalbard som det er størst interesse for.

– Vi har også noen weekendturer til europeiske byer i løpet av et år, direkte fra Evenes. I år er det weekendtur til Wien og Krakow i mai som står på programmet, sier hun.

Christiansen ser også en trend til at perioden for weekendturer strekker seg utover i året. Nå reiser en gjerne i februar-mars også. Tidligere startet en ofte i slutten av april og store deler av mai.

Kultur, konserter og fotball, er også viktig for en dels valg av reisemål.

Gruppereiser

Det jobbes også mye med å sy sammen gruppereiser til bedrifter, lag og foreninger. Astrid Stangness jobber med dette.

– I 2017 var det turer til Gdansk og Krakow som var de mest populære reisemålene. Det kan ha sammenheng med at krona var svak. Polen var landet som var rimeligst. I tillegg hadde vi gruppereiser til hele Europa, og flest til Tyskland, Italia og de baltiske land, sier hun.

Det er også mange som kombinerer jobbreise med noen ekstra feriedager utenfor landegrensene, såkalt «bleasure» som er en kombinasjon av «business» - jobb - og «pleasure» - fornøyelse. Reiselysten blant befolkninga i Harstad-området er fortsatt solid inn i 2018.