Nordnorsk travsport står med ett ben i graven og det andre på et bananskall. Og miljøet har seg selv å takke.

Heldigvis er det ikke alle som har skylappene på i det som i bunn og grunn har utviklet seg til å bli en bitter konflikt og sterk rivalisering mellom Harstad og Bodø. Det Norske Travforbund (DNT) har nå tatt ansvar, og gjort det eneste rette gjennom å sette Nord Norge Travforbund under administrasjon. Det regionale forbundet er i praksis fratatt all makt, og sånn må det bli når man ikke evner annet enn å eskalere en konflikt som er direkte ødeleggende for sporten. Den regionale forbundslederen karakteriserer det hele som skammelig. Det har han helt rett i, og ansvaret for at nordnorsk travsport nå styres fra Oslo ligger primært på lederens skuldre. Det er en realitet han ikke kan løpe fra.

Bråket i nord har fått utvikle seg over tid, og i så måte var det langt på overtid at DNT tok grep. Men det måtte et kuppforsøk til før forbundet så alvoret i saken. Da medlemsmassen nord for Vestfjorden økte med 60 prosent på tre måneder, ble man engstelig for demokratiets grunnleggende prinsipper, heter det i en uttalelse fra forbundet. Går man dypere ned i materien, er det en høyst forståelig reaksjon.

Ifølge forbundet er det høyst usikkert hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare. Tidsfaktoren her er heller ikke spesielt relevant. Det som er viktig er at DNT tar seg den tid som er nødvendig for å rydde opp i en situasjon som er skapt av intens maktkamp og personkonflikter der forsoning synes å være en umulighet.

Derfor er det vanskelig å se en annen løsning enn at det sittende styret i Nord Norge Travforbund selv går av, eller blir avsatt. I den grad DNT ønsker en organisasjonsmodell med et eget forbund i nord, må dette bygges opp fra grunnen av med et persongalleri som evner å sette hensynet til nordnorsk travsport foran egne interesser.