«Jeg har blitt så tynn nå, at dere ser meg vel ikke bak mikrofonstativet». Slik og på andre måter kan du høre lokalkjendisen tøyse fra scena på showene til stand up Harstad.

– Poengene med slankeoperasjon er blitt en vinner i showene, forteller den lokal stand up-komikeren.

Slankeoperasjonen er også blitt en vinner for han privat. Han nøler ikke med å anbefale det til andre som vurderer dette, riktig nok hvis man har en BMI (Body Mass Index) som han hadde. Men mer om den etterpå.

– Jeg har fått et annet liv. Det har vært helt rått. Man får rett og slett en ordentlig «boost». Nå er ikke jeg noe spesielt interessert i shopping, men klærne ble altfor store, og det ble plutselig helt fantastisk å kjøpe klær. Nå kan jeg gå på Jack & Jones hvor jeg alltid har kjeftet på at de lager for små klær, sier Søvik.

Kamerathjelp

Vendepunktet kom da han bestemte seg for å si ja til alt. Han traff en nylig hjemflyttet kompis, Ken Rune Berg, som var «nyforelska» i byen han hadde flyttet hjem til. Han inviterte Robert til å bli med på alt det flotte Harstad har å by på.

– Om noen inviterte til slalåm i Sollifjellet, så hadde jeg fram til da sagt nei fordi det var vanskelig å finne klær å kjøre ski i, og jeg fikk fort vondt i beina. Da jeg så gløden i han, så tenkte jeg at sånn kan jeg ikke ha det mer. Da bestemte jeg meg for å si ja til alt!

– Det har forsåvidt også rotet meg opp i mye rart. Når Ken Rune ringer, så sier jeg ja. Sånn havnet på stand up-show, jeg ble festspillpilot, og jeg sier fortsatt ja til alt, humrer han.

– Ja, du sa jo ja til å stille opp på dette også.

Men det var fastlegen som først måtte si ja til slankeoperasjon.

– Jeg var i slutten av tredveårene, jeg var 145 kilo, og hadde prøvd alt av pulverkurer en kan gjøre selv. Jeg lyktes med å gå ned 35 kilo med Easylife-programmet rundt 2010, men jeg la på meg igjen da jeg var ferdig med kurset.

Gjennom fastlegen fikk han henvisning til slankeoperasjon, ettersom han hadde en kroppsmasseindeks (BMI) som viste en verdi over 35, i kategorien overvekt.

– Jeg var frisk som en fisk, hadde ingen sykdommer eller plager, annet enn at det var tungt å knyte skoene.

Veien føltes likevel tung og lang før han i oktober for litt over to år siden endelig satte seg på flyet til Oslo for å gjennomføre slankeoperasjonen.

Da hadde han vært gjennom 12 forberedende samlinger over ett år på Aker sykehus, der man lærte om kosthold og pyskiske utfordringer.

Rett innstilling

– Man blir fortalt at man opererer magen, og ikke hodet. Vi fikk høre andres suksesshistorier, men også fiaskohistorier.

Om man ikke har riktig innstilling, kan man bli nektet operasjon. Han husker noen unge jenter som ble faset ut fordi de sa de gledet seg til å gå på MacDonalds og spise burgere etter operasjonen.

– Man må operere for å få bedre helse, ikke for utseendets del, sier han.

Selve operasjonen tok bare tre kvarter. Søvik valgte en såkalt «sleeve»-operasjon med inngrep i magesekk, som er den mildeste varianten av slankeoperasjon. Den er kjent for færre komplikasjoner i ettertid, men det forventes at man går litt mindre ned i vekt enn med andre metoder.

– Jeg hadde aldri noe mål om å bli supertynn. Jeg ville bare ha et normalt liv, kunne bevege meg, følge opp ungene og være med på alt uten å finne bortforklaringer.

I dag er han 60 kilo lettere. Han tok av 15 kilo før operasjonen ved kun å få i seg 1000 kalorier om dagen, for å forberede leveren på operasjonen. Etter operasjonen kan man forvente å gå ned alt fra to til fire kilo i uka. De første to årene klarer man ikke legge på seg, men etter hvert som magen tilvenner seg, må man være bevisst, slik at man ikke legger på seg igjen.

Sunt, lite og ofte

– Slankeoperasjon handler også om å gjøre en livsstilsendring, ved å spise sunt, lite og ofte, samt å være i aktivitet.

Nå har han en aktiv livsstil, og trener fast squash på et av byens treningssenter.

– Men jeg har litt dårlig motstand i treningskompis Elisabeth Mortensen.

Det rykker i smilemusklene til stand up-komikeren igjen.

Før jul holdt han åtte-ti forestillinger, både med Stand Up Harstad og i anledning bedrifters julebord, uredd for rampelyset som han nå er.

– Var du ikke redd før du gikk til operasjon? Man har jo hørt om alvorlige komplikasjoner, til og med dødsfall som følge.

– Nei, jeg var aldri redd. Jeg hadde gjort meg noen tanker, og fryktet det de kaller «dumping» i ettertid, som er hvis man overspiser og blir så mett at man må legge seg. Men jeg har heldigvis aldri opplevd det. Noen var redd og trakk seg fra operasjonen, men jeg vet at de nå i ettertid likevel har operert seg. Det er et inngrep, så alt er mulig, men dødeligheten er veldig lav. Det skal være kun to dødstilfeller i Norge etter slankeoperasjon, og da handlet det om andre ting som hjertestopp.

Enklere åpen

I utgangspunktet kan man skrives ut samme dag som operasjonen er gjennomført. Søvik hadde litt vondt i muskulaturen etterpå, så han slappet av i et døgn, før han tok flyet nordover. Så ble han sykemeldt i fire uker, noe som er kutyme, for å venne kroppen til å spise igjen.

– Hvorfor har du valgt å være åpen om operasjonen?

– Jeg har vært kållåpen om dette til alle. Jeg gidder ikke bortforklare. Jeg har full respekt for at ikke alle er åpne om noe sånt, men ved å fortelle om det så slipper jeg spekulasjoner om jeg er syk eller ikke, avrunder han.

Les også

Tok slankeoperasjon: Målet var aldri å bli supertynn. Robert Søvik (42) ville bare ha et normalt liv

Trente dagen før hun fødte: Trener du for å bli perfekt? Da blir du aldri fornøyd

Fysioterapeutene: Alle kan finne sin treningsmetode - Men det er ingen snarvei

Kommentar: Ikke gå på den samme smellen i år igjen

STAND UP: – At jeg bestemte meg for å bli et JA-mennsker, har forsåvdit rotet meg opp i mye rart, sier Robert Søvik, Her fra show med Stand Up Harstad. Foto: arkiv
FØR: Her er Robert Søvik fra før slankeoperasjon. –Alt var tungt da, sier han. Foto: Privat