Lokalbefolkninga møtte opp med en solid kontingent til åpninga, og kafélokalet var nærmest fullsatt da asylantene fra mange forskjellige land kom fra norskopplæringa.

Inkluderingsverktøy

Evenes-rådmann Steinar Sørensen foretok den offisielle åpninga, og han gledet seg over at «urinnvånerne» var i flertall.

– Intensjonen med Kafé Energi er at den skal gi energi til vårt arbeid med å inkludere de som de siste årene har kommet til kommunen. Når vi skal bli kjent med hverandres kulturer, vet vi at kaffe og vafler er det beste inkluderingsverktøyet. Å kunne møtes uforpliktende over kaffekoppen og bli kjent med hverandre, er en fin måte å ta vare på dem som har kommet til kommunen. Det lover bra at lokalbefolkninga i dag er i flertall, for betingelsen for at dette skal lykkes, er at de også i fortsettelsen vil bruke kaféen. Det blir ikke et internasjonalt treffpunkt hvis det bare er de som har flyttet hit de siste fem årene som kommer.

Internasjonalt treffpunkt

Gebrihiwet Teklemariam fra Eritrea kom til Norge for tre år siden og har bodd de to siste årene i Evenes. Han kommer til å bruke det nye kafétilbudet.

– Jeg har hatt arbeidspraksis som helsefagarbeider på Evenes Omsorgssenter i ett år, og nå går jeg på norskkurs. Det blir veldig bra med en kafé der vi kan treffe både kompiser og lokalbefolkning. For å lære språket bedre, må vi flyktninger ikke bare snakke med hverandre, men også med de norske.

Nøkkel til kontakt

Einar Pettersen er med i ei gruppe som arrangerer spillekvelder for flyktninger på Liland, og han hilser også denne kaféen velkommen. – Hvis de bare klarer å gjennomføre noen av intensjonene med Kafé Energi, så er dette fantastisk. Men, som rådmannen sa, så ligger mye av ansvaret på oss som lokalbefolkning. Erfaringene fra spillekveldene på Liland er gode. Selv om vi møtes bare en gang i måneden, så får vi snakket om alt mulig. Spillinga blir bare en nøkkel til å få kontakt.

Temakvelder

Kafé Energi skal i startfasen ha åpent mandag, onsdag og torsdag fra klokka 14.00 til 18.00. I begynnelsen blir det to temadager i måneden, og det første temaet blir internett-kafé, et kurs for nybegynnere. Videre ut over vinteren og våren blir temaene mat, foto og historier fra Evenes, Eritrea og Ukraina i tillegg til quiz og spill.

PRAT: Rådmann Steinar Sørensen tok seg en prat med dem som ventet på å komme inn i kaféen.
KJENNINGER: Einar Pettersen og Samuel Asmelash kjente hverandre fra før.
KJØKKENTJENESTE: Olga Samarska (Ukraina) til venstre, leder for fellesavdelinga Per-Kaare Holdal (Borge i Lofoten), Loveline Nolah (Kamerun) og Amanuel Ghebrealem (Eritrea) sørget for serveringa på åpningsdagen.
ARBEIDSPRAKSIS: Gebrihiwet Teklemariam har hatt arbeidspraksis ved Evenes Omsorgssenter, og han traff flere kjente på kaféen.
TEGNINGER: Per-Kaare Holdal mottok tegninger til den nye kaféen fra barn ved Liland barnehage.