Bernhof Hansen er takstmann fra Skånland. Han er én av 12 takstmenn i Takstteam Nord i Midtre Hålogaland.

– Jeg har sjekket med mine kolleger, og har fått vite at det ikke er rapportert om tyngdeskader som følge av snø kombinert med mildvær og regn, sier han. – Det forteller at folk er flinke til å følge med snødybden på hustakene sine.

Huseier har ansvaret

Mye handler om husets alder. Et eldre hus tåler mye mindre enn et helt nytt.

– Er huset bygd før 1999 tåler det mindre enn et hus bygd etter det. Hus bygd før 1999 skulle tåle 150 kilo mens hus etter dette skal tåle 500 kilo per kvadratmeter, sier Hansen og ramser opp data på hvor mye snøen veier.

– Én meter dyp tørr nysnø veier cirka 100 kilo per kvadratmeter. Snø som har ligget noen dager veier 200–300 kilo, mens våt snø, som på tirsdag, veier rundt 400 kilo per kvadratmeter. Men da snakker vi om én meter dyp snø, og så mye er svært uvanlig, understreker han. – En halv meter er noe mer vanlig, og da snakker vi om cirka 200 kilo per kvadratmeter. Det tåler de fleste hustak.

Underforstått sier han at takene på eldre hus bør måkes når snødybden øker. Og det er huseieren selv som har ansvar for å forebygge skader uansett hvor god forsikring man har.

- Måk begge sider

Takvinkelen betyr mindre i denne sammenhengen. Kravene til hva takene skal tåle er de samme uansett vinkel.

– Har man tak uten snøfangere er det viktig å være oppmerksom på snøras, og hvor snøen faller. Det kan bli stort trykk som følge av ras om snøen faller på en konstruksjon som kanskje tåler mindre. Har man snøfangere må man vurdere måking om snølaget blir for dypt, sier Hansen.

Han understreker dessuten at småmåking på tak ikke er ufarlig. Taket kan skades, men verre er det at den som utfører arbeidet utsetter seg for fare.

– Kan man ikke måke selv, anbefaler jeg å engasjere andre til å gjøre arbeidet.

Og, understreker han:

– Måk begge sider av taket for å unngå skjev belastning på takkonstruksjonen. Vær også forsiktig med takbelegget. La det være et tynt lag med snø igjen, sier han.

Mer mildvær

Med bakgrunn i nåværende forhold i regionen, er Bernhof Hansens konklusjon denne:

– Det er stort sett 20 til 30 cm snø på takene nå. Det er selvfølgelig lokale variasjoner, men jeg vil si at det ikke er fare for skader slik forholdene er nå. Vi er langt unna snøvintrene i 1997 og 2000. Da var det mange skader her i regionen. Vi er ikke der nå.

Ifølge meteorologenes langtidsvarsel ventes det mer mildvær og noe regn i distriktet i fredag. I løpet av helga blir det så kaldere igjen, dog uten varslet nedbør.

FARLIG: Istapper på eneboliger utgjør ikke den samme faren som istapper på sentrumsgårder. Uansett hvor de er, vitner de om dårlig isolasjon eller dårlig lufting. Foto: Tore Rekkedal