Kirkeverge-vikar Trond Oscar Losvik, som jobber på kirkekontoret både i Evenes og Tjeldsund, holdt et innlegg for kommunestyret i Evenes, der han tok opp utfordringene de står foran med kommunesammenslåingen mellom Tjeldsund og Skånland.

Tjeldsund og Evenes har i dag har felles administrasjon for kirken. Losvik mener det nå må settes av ressurser til å finne ut hvordan Evenes skal organisere sine kirkelige tjenester etter 2020, når Tjeldsund går over i annet prosti og bispedømme.

– Kanskje er det naturlig at Evenes kirkelige fellesråd ser mot Narvik på grunn av fylkesgrensene, foreslo Losvik.

Han mener det er gode utsikter for at man kan få til et godt samarbeid mot Narvik.

– Men det fordrer et stort arbeid, samt velvilje fra Narvik, som for så vidt allerede er på plass. Men jobben med å planlegge samarbeidet må gjøres i 2018, og da må vi ha ressurser til det, sa Losvik.

Han varslet for øvrig at med neste års innsparing i budsjettet for kirken, så kan de bli nødt til å stenge eller avhende Bogen kapell, og eventuelt stenge Evenes kirke i perioder. Dette for å kutte strømutgifter og redusere driftskostnadene.

Skjalg Hamnes (Sp) sa han fryktet at Evenes kan bli en miniputt i et nytt kirkelige fellesråd i Ofoten.

– Det går jo an å se på en alternativ mulighet om det fortsatt kan gå an å samarbeide med Tjeldsund og Skånland, foreslo han.

Birgitte Rørvik Bruun (Sp) etterlyste svar fra ordføreren på hva som vil skje med det kirkelige samarbeidet framover.

Ordfører Svein Erik Kristiansen sa at de har hatt møter med prosten i Ofoten sammen med Kirkelig Fellesråd, og bidrar så godt de kan for at menigheten og fellesrådet skal være orientert videre om hva som skjer i prosessen.

– Men prosessen videre er noe fellesrådet og menigheten bør bestemme mer enn kommunestyret, sa han.

Om Evenes inngår i et samarbeid med Ofoten framover, forventer man reduserte kostnader til kirkelig administrasjon på sikt.

Kommunestyret bevilget 1,6 millioner kroner til kirke-budsjettet neste år. De rødgrønnes forslag om 100.000 kroner ekstra ble nedstemt. I Høyres forslag som fikk flertall heter det at man vil prioritere økonomiske midler til utvidelse av kirkegårder i 2019.