Fredag inviterte formgivere og innovatører som daglig holder hus i ærverdige Eliborg i Gratangen, til åpning av designsenter, folkeverksted og «makerspace». Satsinga er tung, seriøst ment, og føyer seg fint inn i rekken av tilsvarende folkeverksteder åpnet i Harstad og Kvæfjord.

Sentralt i satsinga i Gratangen står formgiveren Kyrre Kalseth, som hadde regien på de to åpningsarrangementene fredag kveld.

Først ut var åpninga av designstudioet Erlikpluss, som tilbyr bred kompetanse på formgivning, design, innovasjon og prototyping. Kalseth kunne glede seg over godord fra nestoren innen folkeformgivning her i distriktet, Frode Eldevik, og representanter fra kommune og Innovasjon Norge, som også bidro med finansielle klapp på skulderen.

Det andre åpningsarrangementet omfattet folkeverksted og makerspace, og da var like godt hele kommunen invitert til åpent hus, noe de benyttet seg av i stort antall og følbar entusiasme.

Åpningskvelden innehold foredrag fra Innovasjon Norge Arktis, ved Knut Perander, somer leder for kreative næringer i Troms, og Rita Nyvoll Rognmo,saksbehandler ved Innovasjon Norge Arktis.

FrodeEldevik, mannen bak Harstad Makers og satsingen til Kvæfjordkommune, har vært rådgiver og mentor for innovatørene i Gratangen.

- Vår visjon for ErlikPluss - Bærekraftig Utvikling er å være etkreativt nettverk som kan ta på seg oppdrag av svært forskjelligart, sier Kyrre Kalseth.

- Alt fra arkitektur, designoppdrag, utsmykking, illustrasjon,fotodokumentasjon, visualisering, kursvirksomhet, events og profilering, sier han.

Studioet vil ifølge Kalseth fungere som en paraplyorganisasjonfor alle kulturaktørene på bygget, som etter hvert kan beskrives som ei kreativ maurtue.

- Vi vil opprette en felleshjemmeside med presentasjon av de forskjellige aktørene oggjennomførte prosjekter, og profilere oss som en samlet enhet medmange armer. Vi skal ta sikte på samarbeid på tvers av fagfelt oglandegrenser og opparbeide et sterkt, ressursnettverk avsamarbeidspartnere, lokalt så vel som internasjonalt. Vi vilkombinere de forskjellige kreative fagfelt med kunnskap innenbærekraftig utvikling, for å utvikle nye innovative konsepter forarkitektur, samfunnsstruktur og kreativt samarbeid. Design forfremtiden, sier han.

Studioet har allerede opparbeidet seg en rad triumfer, blant annet totaldesign og strategi forRakettnatt Music & Arts festival i Tromsø, studioet har vunnet konkurranser iKøbenhavn om møbler for det offentlige rom, Utstillingen Omstillingi Harstad, og utviklet en rekke prosjekter i hele Nord-Norge.

- Vijobber nå med mange spennende turistprosjekter i regionen, både iLofoten, på Andørja og på Heia, hvor fellesnevneren er respekt formiljø og fokus på en helhetlig opplevelse og bærekraft i alle ledd, sier Kyrre Kalseth.