Medisinsk avdeling UNN Harstad har fått 3,6 millioner til forskningsprosjektet, og i løpet av første halvår 2018 starter arbeidet.

Lokale pasienter

Hypotesen er at endring i tykktarmens bakterieflora kan bidra til å utvikle og opprettholde sykelig overvekt.

De to overlegene håper å rekruttere 60 pasienter fra poliklinikken for overvektige i Harstad til forskningen.

– Det er viktig at motiverte pasienter blir med i prosjektet. Vi har rundt 100 pasienter i året som i dag får hjelp til å gå ned i vekt, sier Fjellstad.

Folkelig fortalt vil 30 av pasientene i forskningsprosjektet få reell behandling. Tarmen må først tømmes, deretter blir avføring fra en frisk og slank person sprøytet opp i tykktarmen. Dette for å se om normalisering av tarmbakteriene fra en tynn donor resulterer i vektreduksjon. Den andre halvparten får «narremedisin» – placebo på fagspråket. Når prosjektet er avsluttet om tre år, vil forskningen vise om behandlingen kan føre til vektreduksjon.

– Alene vil ikke vår studie ha nok forskningstyngde til en full avklaring av et så komplekst problem, men uansett resultat vil vi få viktig kunnskap, sier de.

Prosjektet er ene og alene klekket ut på sykehuset i Harstad.

– Det er initiert, utarbeid og planlagt ved UNN Harstad, og skal gjennomføres hos oss, sier Valle.

– Hvordan oppsto ideen?

– Vi vet at overvekt er en stor trussel mot folkehelsa. Sykelig overvekt øker risikoen for sykdom, alt fra hjerteinfarkt til bryst- og tarmkreft. Så er det slik at vi i dag har få behandlingsmetoder mot overvekt. Vi kan med vekslende hell oppfordre pasienten til å slanke seg. Det er ikke alltid vellykket. Et annet alternativ er fedmekirurgi, men ikke alle kan eller bør få det, sier Fjellstad.

Derfor mener Harstad-miljøet det er behov for å finne enkle alternativer som kan brukes i kampen mot sykelig overvekt.

– Det er viktig at andre enn de store legemiddelfinansierte forskningene er på banen. Hvis vår forskning viser positive resultater, vil det være et skritt på veien til en billig og enkel måte å behandle sykelig overvekt på, sier Fjellstad.

Les også: - Det er en myte at overvektige er late

Forskerne mener det er en velbegrunnet teori at endring av bakteriefloraen i tarmen kan hjelpe mot ulike sykdommer. UNN Harstad har tidligere i år avsluttet en studie der irritabel tarm er behandlet med avføring fra friske donorer slik at normal tarmflora kan etablere seg.

100.000 overvektige i landet

– Det har også vært gjennomført et vellykket «slanke-prosjekt» med dyr der tykke mus fikk sprøytet inn avføring fra tynne mus.

Fjellstad blir stipendiat i forskningsarbeidet, Valle som har doktorgrad i helsevitenskap, blir veileder. I tillegg har prosjektet knyttet til seg biveiledere i Trondheim og Tromsø. Forskerne har også nært samarbeid med store forskningsmiljøer i Trondheim, UiT, Bodø og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Forskningen så langt har vist at tarmfloraen spiller en stor rolle i de menneskelige organer, sier Valle.

Pasientene som blir med i prosjektet vil bli behandlet med frisk avføring én gang. I tillegg vil de bli oppfordret til å legge om til sunnere matvaner og til mer aktivitet i hverdagen.

– Hva er sykelig overvekt?

– Hvis en person er 170 centimeter høy og veier 110 kilo er vedkommende normalt å betrakte som sykelig overvektig.

I Norge er rundt 100.000 personer definert som sykelig overvektige. De har en kroppsmasseindeks (KMI) på over 40. I Norge er én av fem personer overvektige, mens én av femti er sykelig overvektige.

UNN Harstad: Ved sykehuset er fagmiljøet stolt over at Harstad nok en gang får forskningsmidler til å gjennomføre viktige prosjekter. Foto: Frank Roger Roksøy Foto: Tore Skadal