Harstad Tidende avslørte 5. desember, som første avis, at Troms Kraft og Hålogaland Kraft har startet samtaler om fusjon. I dag kan vi avsløre at det ikke bare er snakk om begynnende dialog, som selskapene hevdet, men Hålogaland Kraft sitter nå og vurderer et konkret tilbud fra Troms Kraft.

Gulrot

Gulroten i tilbudet fra tromsøselskapet er at de er villig til å gi fra seg nettselskapet, som utgjør 2/3 av konsernet, mot at hovedkontoret, konsernledelsen, blir liggende i Tromsø.

Det vil si at direktøren og ledergruppen blir sittende i Harstad og de sysselsetter rundt 200 ansatte. I dag utgjør denne delen 60 ansatte i Harstad.

Nedsiden er at dagens Hålogaland Kraft eiere, som har 100 prosent eierskap i Hålogaland Kraft, Harstad, Kvæfjord, Ibestad, Skånland, Tjeldsund, Gratangen og Lødingen, vil få en aksjepost på kun 28 prosent. Harstad sin andel vil falle fra dagens 47,7 prosent til rundt 11 prosent.

Dagens eiere i Troms Kraft, Troms fylkeskommune og Tromsø kommune vil få en eierpost på rundt 72 prosent, og vil få full kontroll over det nye selskapet.

Det er nettselskapet som utvikler, drifter og vedlikeholder strømnettet i eierkommunene, og er dermed den sentrale premissgiver for utvikling av infrastrukturen til næringsliv og vekst i regionen.

Administrerende direktør Rolf Inge Roth i Hålogaland Kraft sier de er svært tidlig i prosessen, og han presiserer at ingenting er avklart.

– Vi har hatt noen innledende samtaler med Troms Kraft, og kommer til å lage en utredning for å se på hvilke konsekvenser Troms Kraft sitt forslag har for oss, sier han.

Tromsø vil ikke til Bodø

Etter hva Harstad Tidende har brakt i erfaring skal Bodø Energi ha ønsket å fusjonere med Troms Kraft. De krevde hovedkontoret til Bodø. Det satte tromsømiljøet seg sterkt imot.

Roth sier det er langt fra sikkert at de vil gå videre med samtalene etter utredningen.

– Enten kan vi være med på å forme framtida, eller vi blir forma av den. Det er det første vi ønsker, og derfor er det viktig å være våken når det første toget går. Det er kommunene som eier selskapet og de forventer et akseptabelt utbytte også i fremtiden, enten vi står alene eller slår oss sammen med andre, sier han til Harstad Tidende.

Kraftbransjen i Norge er utfordret med lave kraftpriser og store investeringer i kraftnettet.

Myndighetene ønsker mer robuste nettselskap som makter å investere i strømnettet, samtidig som nettleien holdes på lavest mulig nivå.

Endringer av rammevilkår fra Staten gjør at selskapene tvinges til å slå seg sammen.

Det er spesielt nettvirksomheten, som er foreslått lagt til Harstad, som er under press.

Kan ikke stå alene i fremtiden

I dag er det Hafslund med sine 700.000 abonnenter som alle selskap måles mot. Klarer man ikke å levere en nettleie på nivå med Hafslund straffes selskapet. Fra 2016 til 2017 fikk Hålogaland Kraft, med sine 26.500 abonnenter, 20 millioner kroner mindre enn året før.

– Selv om vi er et meget solid selskap i dag, vet vi at vi neppe kan stå alene i all fremtid. Med Troms Kraft vil vi ha rundt 100.000 abonnenter. Selv om det er et stykke igjen til Hafslund, tror vi at myndighetene også i fremtiden må ta hensyn til geografi og lokale forhold, sier Roth.

Hålogaland Kraft er verdsatt til godt over én milliard i egenkapitalverdi. Konsernet har ni døtre.

Roth vil ikke kommentere noe mer om funksjonsfordelingen. Men Harstad Tidende kjenner til at produksjonsledelsen kan bli ledet fra Tromsø, kundevirksomheten kan bli ledet fra Alta.

– Bredbånd har i dag 10 ansatte. Siden Troms Kraft har solgt sin bredbåndvirksomhet mener vi at den bør forbli i Harstad, sier han.

Troms Kraft har hastverk med å bli større. Etter Kraft og Kultur-skandalen er de svekket og har i dag rundt 18 prosent i egenkapital. Hålogaland Kraft har en egenkapitalgrad på 60 prosent. Et kraftselskap bør ha egenkapital på minst 30 prosent for å ha muskler til å investere.

Harstad Tidende kjenner til at også et finnmarkselskap kan i neste fase bli aktuell for fusjon.

– Vi snakker med mange i bransjen, men nå har vi fokus på samtalene med Troms Kraft, sier Rolf Inge Roth.

– Den perfekte partner

Konsernsjef Semming Semmingsen mener Hålogaland Kraft er en perfekt partner for Troms Kraft.

I denne uken har styret i selskapet gjort sine endelige vedtak om å gå videre med fusjonssamtaler, og torsdag ble de ansatte informert på et allmøte.

Semmingsen vil ikke snakke om flørten fra Bodø Energi, men snakker villig vekk om tankene rundt ekteskapet med harstadselskapet.

– Vi er enige om at konsernledelsen i det nye selskapet skal ligge i Tromsø, mens selskapsledelsen i nettselskapet skal ligge i Harstad. Ellers ser vi åpenbare synergieffekter. Begge selskapene har like virksomheter som kraftproduksjonen, nett og strømsalg, sier konsernsjefen.

Samtidig er han tydelig på at det fortsatt er en vei å gå før de eventuelt blir enige.

– Vi har kun hatt noen innledende samtaler. Jeg regner med at første halvår til neste år vil gå med til forhandlinger. Først til høsten kan vi si noe om det blir oss to, sier Semmingsen.

Konsernsjefen er ikke i tvil om at med rundt 100.000 abonnenter vil de bli et sterkt og robust selskap.

– Målet er bedre drift, lavere kostnader, noe som igjen vil bli bra for eierne, sier han.

Semmingsen sier de har ryddet godt opp i selskapet etter Kraft og Kulturskandalen. I dag har de kun en egen-kapitalgrad på 18 prosent, noe som er lite.

– Dette er bokførte verdier. De er langt lavere enn de reelle verdiene, noe våre bankforbindelser ser. Derfor har vi ikke problemer med å få finansiert planlagte prosjekt. Semmingsen sier de vil forsøke å lage en så god plan at eierne vil måtte si ja.

– Det er politikerne i begge selskapene som tar den endelige avgjørelsen, sier Semmingsen.