Pensjonisten Asbjørn Kaarbø (72) ante fred og ingen fare en torsdagsmorgen for snart tre uker siden, da han gikk i fjæra for å se at det sto bra til med naustene i Breivika, når stormen «Ylva» slo inn. På vei tilbake til huset kjente han plutselig et voldsomt press over brystet. Han kom seg inn og ringte til sønnen, som umiddelbart kjørte han mot fastlegen.

Men i bilen la de like godt om kursen direkte til sykehuset, da sønnen skjønte at dette var alvorlig. Asbjørn hadde fått et kraftig hjerteinfarkt. Sterkt medisinert registrerte han at personellet på UNN Harstad sa at helikopter måtte rekvireres til hjertepasienten, ettersom ambulansefly ikke kunne lette på grunn av dårlig vær. Kort tid senere senere registrerte Kaarbø at han var i ambulansehelikopteret på vei til Tromsø. Han husker en voldsom risting da de gikk ned på sykehusområdet i Tromsø, mens stormen herjet rundt helikopteret.

Han ble i all hast trillet inn på hjertelaben, der en hjertespesialist fikk åpnet blodproppen. Det ble umiddelbart lettere å puste.

Min flaks

– Hva hadde jeg gjort hvis jeg ikke hadde hatt dere? Det var min flaks denne gangen, sier Asbjørn Kaarbø.

Etter et par uker, er han nå kommet seg såpass at han kan dra på besøk til Luftambulansebasen på Evenes, egenhendig for å takke dem for at de reddet han denne dagen.

Kaarbø har også foreslått Luftambulansen inn som mottaker av HTs julestjerne. Selv overrekker han den største konfekteska som er å finne i Harstad by, som han også har takket intensivavdelingen på UNN Harstad med.

– Uvurderlig innsats

– Takket være dere, står jeg her i dag. Jeg er takknemlig for deres innsats for folks liv og helse generelt. Luftambulansens innsats for meg var uvurderlig, og på samme måte stiller de opp for andre i nød når det trenges. sier Kaarbø.

Han kan ikke få takket nok for at de trosset ufyselig vær, for å redde livet hans.

– Vi flyr selvsagt etter lover og regler, og tar forholdsmessige vurderinger før vi legger ut, men jeg husker også at det var tøft på denne turen. Det er uansett godt å kunne være til nytte, sier redningsmann Cato Fjeldet, som var med på helikopterturen den 23. november.

Teamet som er på jobb denne uka på Evenes, forteller at de rykker ut på mange forskjellige oppdrag.

– Det er vanskelig å si hvilke oppdrag som er mest kritiske. Vi flyr selvsagt mye på slag- og infarktpasienter. Det er et faktum at jo fortere en hjertepasient kommer til sykehus, jo bedre er resultatet. Men det er jo også kritisk ved bilulykker, sier lege Predip Sundaram.

De har overvekt av oppdrag med pasienter som er rammet av hjerteproblemer eller hjerneskader. For tida opplever de å være i en mellomsesong for utrykninger. Antall oppdrag tar seg opp når skiføret kommer, og folk begynner å dra på tur igjen. I snitt har de rundt to oppdrag i døgnet.

Nærmere hjelp

Før basen på Evenes kom 2015, var det ikke ambulansehelikoptre mellom Tromsø og Brønnøysund. Sea King-helikoptrene i Bodø bidrar, men Hålogalandsregionen er betydelig styrket med et ambulansehelikopter på Evenes.

Til basen er det knyttet tre piloter og 3,5 redningsmenn-stillinger, mens ca åtte legestillinger fra Universitetssykehuset Nord-Norge er tilknyttet. Hvert team bor på basen ei hel uke, mens de er på jobb.

Det er ikke ofte de får besøk av folk de har reddet, så for dem blir også besøket av Kaarbø spesielt.

– Det er flott å se at det har gått så godt med deg. Det er utrolig givende for oss å se pasientene på beina igjen, sier pilot Christian Fredriksen.

Kaarbø er i ganske god form nå, men det blir ikke ti på topp-turer for tida. I januar skal han tilbake til Tromsø for en større operasjon.

FIKK JU­LE­STJER­NA: Cato Fjel­det, Chris­ti­an Fredriksen, Predip Sun­da­ram og Torgeir Ovan­ger fikk be­søk av As­bjørn Kaar­bø, som tak­ket med kon­fekt og HTs ju­le­stjer­ne.