Denne dagen feires stort i Sverige. Det hele startet i Stockholm i 1893, men det skulle bli 1927 før det første luciatoget ble arrangert.

Lucia feires i dag i skoler, daghjem, foreninger og på mange arbeidsplasser i Sverige. Og mange større byer kroner sin egen Lucia. At det er svært vitner den største Luciakonserten om. Den finner sted i Globen i Stockholm, hvor flere større musikkskoler danner et luciatog med 1200 deltakere, ifølge Guinness rekordbok verdens lengste luciatog.

Tidligere var det luciatog i skolene her til lands. Nå er det kanskje bare barnehagene som har sine tog.

Dugnad

Det vil Camilla Johansen ha en endring på. Hun har kommet opp med ideen om et luciatog i Harstad.

– Det er jo en veldig stemningsfull ting, og ei markering i sentrum som gir noe til folk. Dette handler ikke om å selge noe, men å skape en opplevelse, sier hun.

Det var i september hun først begynte å sysle med ideen, som ikke måtte bli for svær. Det er ikke meningen at dette skal være en festival.

– Det er viktig at det lar seg gjennomføre, sier Johansen, som ikke har hatt problem med å få de andre næringsdrivende i Storgata med.

– Det er veldig lett å få ting til, for uansett hvem man spør, så er svaret «ja, selvfølgelig». Så det blir dugnad og spleis, sier hun.

Veden som skal tennes i bålpanner etter luciatoget, er sponset. Det er også varm sjokolade.

– Vi har også tatt kontakt med vegvesenet for å høre om vi får lov til å stenge Storgata slik at vi kan gå i gata. Vi håper at mange kommer, slik at dette blir en «markadag» i Generalhagen der folk tar med sitteunderlag og pølser, så vi alle kan grille og kose oss.

Tradisjon

Det hele starter på ettermiddagen onsdag 13. desember like ved Esso i sentrum. Så er tanken at et tog skal bevege seg ned i selve sentrum, litt rundt og opp til Generalhagen. Der blir det sang.

– Vi har kontaktet folk som er veldig flinke til å spille. Det skal bli kos, sier hun.

Til toget, og i Generalhagen, håper idéhaveren at folk er kreative og stiller med luciautrustning.

– Jeg har aldri fått gå først i luciatog. Jeg tror det er mange voksne som heller ikke har fått gå først. Det er lov til å stille med stjerne, hatt og krone.

Johansen tenker tilbake på barndommen, da hun var med i en leikarring. Da gikk de luciatog.

– Det å gå til sykehjem husker jeg veldig godt fra da jeg var seks-syv år. Jeg likte stemninga, sier Camilla Johansen, som håper på god oppslutning den 13. desember.

– Blir det slik, kan det blir en fin tradisjon med et eget luciatog i Harstad, sier hun.