I en uttalelse viser klubbene på Heggen, Stangnes og Rå til det de karakteriserer som en «dreining bort fra sørfylket i attraktive tilbud for skoleelever i den videregående skole».

De viser også til at Sør-Troms er «den eneste regionen i fylket som ikke er i en bratt nedadgående tendens. Dette fremkommer tydelig av tallmaterialet som presenteres i dokumentet. Sørfylket er et område hvor det i de nærmeste årene vil bli realisert mange større prosjekter som vil føre til et økende behov for kompetanse og tilflytting i tillegg til «normal vekst» i folketall. Det største prosjektet er reetableringen av Evenes Flystasjon og de ringvirkninger dette vil ha med flere hundre arbeidsplasser. Tilflyttende familier vil åpenbart ha behov for skoleplasser og et attraktivt tilbud.»

Marginaliseres

Utdanningsforbundet mener at Sør-Troms bagatelliseres og marginaliseres slik at attraktive tilbud for elever kan flyttes til andre deler av Troms.

– Vi minner om at det de siste årene er fjernet 13 tilbud ved Stangnes og Rå. Det er kun opprettet to nye. En netto reduksjon på 11 utdanningsprogram er mye, og fra vårt ståsted oppleves dette som en utarming av omlandet rundt Harstad, skriver de i uttalelsen.

Medier og kommunikasjon ved Stangnes videregående skole har vært søkbart i bare to år.

– Søkertallet fra fjoråret var lavt slik at det ikke ble opprettet et nytt vg1, men det er realistisk å tro at elevtallet vil bedre seg etter responsen i et godt besøkt utdanningsvalg høsten 2017 å dømme. Å legge ned medier og kommunikasjon slik det foreslås i høringen, oppfattes som både urettferdig og lite veloverveid, heter det i uttalelsen.

Skritt tilbake

Utdanningsforbundets klubber ved Heggen, Stangnes og Rå videregående skoler kan ikke se at det finnes noen velbegrunnede betraktninger som tilsier at utdanningsprogram i sørfylket skal justeres ned.

– Tvert imot, så henstiller vi på det sterkeste å se på regionen i sør som et satsingsområde hvor man må ha ambisjoner og se muligheter. De foreslåtte endringer i tilbudet ved skolene anser vi for å være et skritt tilbake og ikke et skritt fremover i kampen mot frafall eller det å tilby programområder av nasjonal viktighet, skriver de.

Ivar L. Paulsen