– Tre år er ikke så lang tid for et prosjekt, så det vil være feil av meg å slå fast at vi er her eller der. Målene må stakes ut sammen med styringsgruppa.

Når første uka på nyåret er passert, er Stellander å finne på kontoret i Evenes. Hun gleder seg til å ta fatt for fullt.

– Jeg har gjort mange kontroversielle valg i livet og er nok ikke helt A4. Noen sier at jeg er tøff, men hvis man har et sterkt ønske inni seg så blir omkostningene litt mindre, slik det nå blir med å være langt unna familien, som nok blir den største utfordringen, sier Stellander.

Nyansatt vekstkoordinator Beate Stellander har fått hybel i Bogen i Evenes. Over nyttår begynner pendlertilværelsen mellom nyjobben i Evenes og familien i Andøy. Denne uka har hun hatt noen bli kjent-dager i kommunen hun nå skal jobbe for.

Etter nyttår slutter hun i jobben som EBA-koordinator for Luftforsvaret ved Andøya flystasjon. Hun har blant annet har jobbet med renovering av rullebanen, og som rådgiver hos 133 Luftving som flyr dagens overvåkingsfly Orion. Nå skal hun tilrettelegge for næringsutvikling og økt bosetting i Evenes, kommunen som trakk det lengste strået da dragkampen om Forsvarets Langtidsplan pågikk ett år tilbake. Enda jobbes det iherdig i hjemkommunen hennes for å få omgjort det omstridte vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, og flytte basen for de maritime patruljeflyene til Evenes flystasjon.

Litt spesielt

– Jeg har ikke fått noen negative kommentarer. Men folk synes det er litt spesielt, og er undrende til hvorfor jeg valgt dette. Jeg har stor forståelse for det, men jeg er jo også rammet av en usikkerhet med tanke på jobbfremtid i Andøy, og denne stillingen er veldig spennende. Næringsutvikling har alltid vært det jeg liker best, og det finnes ikke noen slike stillinger i Vesterålen, så da ble det Evenes. Jeg tenker at jeg kan ta med meg det jeg lærer her tilbake, og bruke det i andre sammenhenger senere, sier 50-åringen.

Yngstesønnen går siste år på videregående i Andøy, derfor mener hun det nå er mulig å legge opp til en pendlertilværelse. Det ville hun aldri gjort mens barna var mindre. Nyjobben passer også midt i blinken med masterstudiene i «business & administration» som hun tar parallelt med prosjektstillingen, de neste tre årene.

Hun har i tillegg bakgrunn fra kommunal forvaltning og politikk, da hun har vært formannskapssekretær i Andøy og har sittet i kommunestyret for Andøy Høyre de to siste periodene. Hun har også vært leder for Andøy Høyre de siste årene, men det vervet har hun nå trådd ut av.

– Mulig jeg er litt rar men jeg synes faktisk kommunal forvaltning er spennende, smiler hun.

Dedikert

– Stillingsbeskrivelsen er litt vag, så det blir min oppgave å forme den. Målet er å få til utvikling og vekst i alt fra næringsliv til kultur. Utfordringen blir å få oversikt over hva som finnes i kommunen av næringsliv og planer, og hva vi skal spille videre på eller videreutvikle. Status må kartlegges og så må det lages en strategi i samarbeid med styringsgruppa, som er formannskapet.

– Ordføreren tok meg med på en rundtur i kommunen denne uka, og jeg ble veldig gira. Kanskje kan det være bra å komme utenfra og se ting på nye måter.

Hun er ydmyk i forhold til hva innbyggerne ønsker, men håper hun kan bidra med kjennskap til behovet for forsvarspersonell som skal flytte hit.

– Jeg kommer jo tross alt fra en forsvarskommune, og vet hva som skal til for å trives. Samtidig må vi ta høyde for jevn utskiftning av personell, som ligger i Forsvarets natur.

Skuespillerevner

Hun kommer også fra en kulturkommune, og har vært sentral i den ganske så kjente revygruppa, Fyr Laus. Hun fortsetter med det, selv om hun nok må trappe ned aktiviteten noe.

– Med hybelliv i Bogen får jeg jo tid til å bruke ettermiddagen til å bli kjent med miljøet i Evenes, og det er bra, sier jenta som opprinnelig kommer fra Sigerfjord i Sortland.

Hun mener strategiprosessen, er vel så viktig som strategien. Hun er forsiktig med å si hvor Evenes står om tre år, når prosjektperioden er over.

Hun vil ikke bare fokusere på vekst i Evenes, men i hele regionen. Hun ser for seg samarbeid med andre næringsutviklere i regionen. Ellers tror hun at hun vil stifte nær kontakt med ulike typer næringsliv lokalt, i ulike faser av Forsvarets utbygging ved Evenes flystasjon.

– Endelig en dedikert vekstkoordinator

Rådmann Steinar Sørensen er glad for å ha Beate Stellander på plass.

– Vi er storfornøyd med å ha en person som er dedikert til å jobbe med de strategiske utfordringene, og det vinduet som nå åpner seg med Forsvarets satsing på Evenes flystasjon, sier rådmann Steinar Sørensen i Evenes kommune.

Han er glad for at kommunen endelig har fått på plass stillingen, og at det er Beate Stellander som fikk den.

Han mener det er veldig viktig at Evenes nå har prioritert å ansette en vekstkoordinator.

Man forventer et sted mellom 500 og 1000 nye arbeidsplasser i kommunen, i forbindelse med at Evenes flystasjon om få år skal bli fremskutt base for de nye kampflyene F-35, samt hovedbase for de nye maritime patruljeflyene P-8 Poseidon.

– Innsatsen i denne stillingen er spesielt rettet mot å få optimalt ut av kortreiste tjenester i forbindelse med utbyggingen. Så handler det om bolyst, men om noen bosetter seg på andre siden av kommunegrensen, så synes vi også det er bra for regionen. Det er tross alt bedre om man bor i området enn i Beiarn eller Bærum, sier Sørensen.

Han legger til at vekstkoordinatoren i Evenes også skal ha et regionalt perspektiv.

– Og det tror jeg vi vil få mye igjen for, sier han.

Stillingen er en treårig prosjektstilling under «Evenes i vekst». Hovedperspektivene blir Evenes som det foretrukne lokalsamfunn for bosetting, kortreiste varer og tjenester til Forsvaret, og hvordan Evenes skal være god vertskommune for Forsvaret.

– Beate Stellander har svært god bakgrunn både fra kommunal sektor og Forsvaret, og vi er godt fornøyd med å få henne på laget. Vi tror hun er rette person til at vi utvikler de muligheter som åpner seg i tiden som kommer, sier Sørensen.

NY: Rådmann Steinar Sørensen og ordfører Svein Erik Kristiansen har denne uka hatt besøk av andværingen Beate Stellander, som er ansatt i den nye stillingen i kommunen. Foto: Tone A. Karlsen