Einar Mustaparta (H) er usikker på kommunen betaler sin andel av Harstadpakken. Hvis ikke, kan bilistene betale mer enn nødvendig i bompenger.

Han har derfor bedt Kontrollutvalget finne ut om kostnadsfordelingen mellom kommunale prosjekt og Harstadpakken går riktig for seg.

Kontrollutvalget har sendt en henvendelse til rådmannen om å få en fullstendig gjennomgang av hva som belastes kommunen og hva som belastes Harstadpakken. I forbindelse med veiutbyggingen er det flere kryssende prosjekt. Blant annet skifter kommunen ut vann og avløp samtidig som det bygges bompengefinansiert vei.

Mustaparta sier de ønsker å få avklart om hvorvidt det har tilkommet økte kostnader i forbindelse med noen delprosjekt som opprinnelig skulle vært et kommunalt prosjekt.

– Det er grunn til å være påpasselig når kommunen velger å fornye vann- og avløpssystemet samtidig med Harstadpakken, Statens vegvesen har påpekt i sine forklaringer til kostnadsoverskridelsene at det trolig har medført forsinkelser og dermed økte kostnader som kommunen ikke fullt ut har dekket, sier han.

Høyre-lederen frykter at hvis dette har skjedd, kan det bety at disse ekstrakostnadene belastes bilistene.

– Høyre vil ikke at folk skal betale mer i bompenger enn nødvendig, sier han.

Han trekker spesielt fram det nye vann- og avløpsanlegget i Mølnholtet som et av prosjektene han er usikker på at gått riktig for seg.

– Ville dette anlegget blitt bygd, og ville det blitt investert 8-ti millioner i nytt avløpssystem uten veipakken? Vann og avløp skal være selvkost, og ingenting annet, sier han.

Mustaparta ber om at alle kort legges på bordet slik at all tvil feies til side.

– Vi må sikre oss 100 prosent ryddighet i de store utbyggingene som gjennomføres.

Hugo Thode Hansen, rådmann, sier veipakken er et stort prosjekt, og når det blir lite penger må alle steiner snus.

– Vi mener vi har gode rutiner på dette. All refusjon vi krever blir kontrollert av veivesenet, sier Hansen.

Utover dette ønsker han ikke å gå inn på detaljer, men lover å svare Kontrollutvalget innen fristen 20. januar.

På bakgrunn av Einar Mustapartas henvendelse stiller Kontrollutvalget følgende spørsmål:

1. Kontrollutvalget ber rådmannen om en skriftlig redegjørelse for hvilke systemer som eksisterer for å sikre korrekt kostnadsfordeling mellom kostnader som skal belastes kommunen og kostnader som skal dekkes over Harstadpakkens budsjett.

2. Dekker Harstad kommune sin andel av kostnadene ved vann og avløp når prosjektet fullføres sammen med Harstadpakken.

3. Ville de ulike prosjektene med vann og avløp blitt gjennomført uavhengig av Harstadpakke-prosjektene.

– Det er grunn til å være påpasselig når kommunen velger å fornye vann- og avløpssystemet samtidig med Harstadpakken, sier Einar Mustaparta (H). Foto: andreas Isachsen
kontroll: Rådmann Hugo Thode Hansen sier de har kontroll på fordelingen av utgifter mellom kommunen og Harstadpakken. Foto: Odd Leif Andreassen