Denne uka åpnet Sollifjellet Alpinsenter sesongen med perfekte forhold. Helt normalt åpningstidspunkt, skal vi tro daglig leder Knut Granås. Det som ikke er like normalt, er suksessen med familiepakker. Før heisen startet onsdag ettermiddag hadde forhåndssalget rundet millionen. Ei dobling og vel så det fra forrige sesong.

2000 heisturer

– Det sier litt om interessen blant familiefolk. Vi ønsker jo nettopp å være et familieanlegg, derfor er vi blant de rimeligste i landet på familiepakker, sier han. Passe gira, passe sliten etter flere døgns grovarbeid med beltemaskin oppetter fjellet. Det er nemlig ikke bare å trykke på heisknappen så snart vår herre har sendt ned en meter snø. Tolv timers arbeidsdager og et par knekkebrød innabords kan tære på selv den djerveste arbeidsnarkoman. Men det er sånn han liker det, strålende fornøyd med å komme i gang.

– Jeg er jo hjemme og sover innimellom. Nå er forholdene perfekte, og da er det bare å stå på, sier han dagen etter sesongåpning.

– Det var utrolig mye liv og røre her i går. 400 personer. 2000 heisturer. Det er slett ikke verst på en kveld midt i uka, sier han, og legger til at litt innkjøringskaos er ikke uvanlig første dagen.

– Armer og bein og ville tilstander. Heisen har ikke gått på lenge, ting virker ikke alltid som de skal. Så har vi fått nye kortterminaler, nye kioskvarer og sånne ting. Men folk har vært tålmodige, glad for å få starte opp. Nå er oppvarminga gjort. Vi er klar for helga, med dobbel bemanning, sier Granås.

Sjauer

Han var ikke mer enn 16 da han startet som sjauer på Mathiassens Mek. Kjørte hjullaster, ryddet snø. Vedlikehold på slippen og oppussing av gamle trebåter i en tiårsperiode, mens han underveis avla fagprøven i maskin- og industrimalerfaget. Bygde på med sertifikat for inspektør i overflatebehandling. Tok sikkerhetskurs med tanke på Nordsjøen.

– Det var den veien jeg hadde tenkt å gå. Min daværende kone ble gravid, så jeg begynte i Trama i stedet. Men så har jeg alltid lengtet mot båtlivet, sier han, og forteller videre at Båtsenteret Harstad ble etablert i 2005 sammen med Geir Tore Hokland. I 2014 kjøpte han seg ut og landet i Sollia.

Skaper blest

Mye nytt har skjedd i anlegget siden forrige sesong. Full oppussing innvendig, nytt kjøkken og ny kafeteria i de tidligere klubblokalene i andre etasje. Ute er det anlagt platting med sittegrupper med tanke på uteservering, og parkeringsplassen er utvidet til 150 ekstra biler. Det meste er gjort av lederen selv og en ansatt.

– Det har blitt noen tusener arbeidstimer. Jeg liker å stå på, å få til noe. Resultatet ble bra, synes jeg. Mange har kommentert forandringene.

Knut Granås har nemlig som målsetting at det hvert år skal komme noe nytt for å gjøre anlegget attraktivt.

– Det må skje noe skal vi holde interessen oppe. Vi må skape blest, og vi må gjøre oss tilgjengelig for alle aldersgrupper, mener han.

I disse dager venter de et band som skal frakte folk opp til et nytt lekeområde. Et lavterskeltilbud der alle kan komme seg opp. Med eller uten ski på beina, med akebrett eller snowboard.

– Vi regner med halvannen million til innkjøp og drift. Noe av midlene har vi fått fra næringslivet. Vi satser på å få det montert i romjula, og det skal være et rimelig tilbud. Folk skal slippe å dra til Målselv for å ha skilek med ungene.

Ny heis

Blant nyinvesteringene er også et kamera montert på toppen av bakken. Av sikkerhetshensyn.

– Heisvaktene får med seg alt som skjer. Det blir færre driftsstopp, og vi har dessuten hatt færre rampestreker etter at kameraet kom opp. Ikke at vi har vært mye plaget. Verken av rampestreker eller skader. Med flere hundre personer i bakken samtidig er det utrolig at det ikke har skjedd flere uhell oppigjennom årene, sier han.

Kapasiteten må økes i takt med besøkstallet, som har steget de siste tre-fire årene. Ny heis er planlagt, kan driftslederen fortelle.

– Forrige sesong økte med 6.000 solgte kort. Vi må håpe på et like godt resultat denne sesongen. Foreløpig ser det veldig bra ut. Hvis alt går etter planen, ser vi for oss en ny heis før 2020. Men vi er jo fortsatt avhengig av snø fra oven, sier han.

Mobil snøkanon

Enn så lenge. I fjor ble Harstad snøkanonsamvirke etablert av Harstad alpinklubb og byens tre skiklubber med formål å anskaffe en felles mobil snøkanon. Av stor betydning for å slippe å holde værstengt, ifølge Granås.

– Romjula, vinterferieuka og påsken er livreima. Det er ikke langt unna halve omsetninga vi får inn i løpet av disse tre ukene. Vi må holde oss over ei smertegrense på 3,5 millioner for å holde koken. Det er klart det har stor betydning at vi kan produsere snø etter behov. Det har vært snakk om realisering av snøkanon allerede neste sesong, men dette er ikke mitt bord. Utfordringene her oppe vil være vanntilførsel, sier han, og forteller videre at ny tråkkemaskin ankommer i neste uke. En avansert greie til over fire millioner. Fra Narvikfjellet skianlegg, lite brukt.

– Denne kan vinsjes opp og ned i bakken. Vi får tråkket finere, og vi kan transportere snø med oss oppover.

Dagåpent

Granås forteller videre at et nedlagt Alliert treningssenter betyr tap av store inntekter for alpinsenteret.

– Dette er siste vinteren med nederlendere, og så er det slutt. Da må vi finne på noe annet. Med tanke på turister og folk som jobber turnus, prøver vi med dagåpent på hverdagene i mars og april. Da har vi sola her hele dagen, noe som også er med på å øke besøkstallet, mener han, i storslag foran en knallsesong. Håper han.

– Denne jobben er midt i blinken for meg. Arbeidet er variert, jeg får være sammen med masse folk og jeg føler at jeg får være med på å skape noe. Her må man være som poteten, med vedlikehold, kursing og oppfølging. Det er hva jeg liker med denne jobben. Men på sommeren lengter jeg alltid tilbake til båtlivet. Da har jeg en bijobb for et Tromsø-selskap der jeg er ansvarlig for utleie av seilbåter i Lofoten. Ja, jeg er arbeidsnarkoman.

MIDT I BLINKEN: - Jobben oppi fjellet her er midt i blinken for meg. Her må man være som poteten, sier Knut Granås i Sollia Alpinsenter.