Både ordfører og varaordfører Maria Serafia Fjellstad var fornøyd etter fredagens budsjettmøte.

– Vi har hatt en verdig og god budsjettdebatt helt blottet for personkonflikter og usaklige innspill, konstaterte de to.

Langvarig debatt

Detaljer i budsjettet ble drøftet både vel og lenge, men etter tre og en halv time ble budsjettet vedtatt.

– Det er artigere å behandle budsjettet når vi har kontroll over økonomien, enn det vi opplevde for noen år siden, sier rådmann Hugo Thode Hansen.

Budsjettet på 2,2 milliarder kroner ble vedtatt mot fire stemmer.

Leder i økonomiutvalget, Kari-Anne Opsal var godt fornøyd med kommunens økonomiske tilstand, men varslet at politikerne må dempe investeringslysten i tiden fremover.

– Det handlingsrommet vi skaffet oss for noen år siden er i ferd med å bli oppbrukt. Vi budsjetterer heller ikke med et overskudd neste år, slik vi har gjort de to siste årene. Derfor er det viktig at vi setter i gang tiltak som gir innsparinger neste år, sa Opsal.

Flere lærlinger

Hun var fornøyd med at kommunen nå er i stand til å redusere prisen som innbyggerne betaler på en del kommunale avgifter. Totalt dreier det seg om vel en tusenlapp i året.

– Det vil lette litt på skattetrykket for innbyggerne, sa hun.

Neste år skal kommunen ta inn 50 lærlinger, som er nær en dobling fra dagens antall på 28. Opsal er også fornøyd med den sterke satsingen kommunen gjennomfører for å skaffe flere boliger.

Opsal sørget også for at parkeringsavgiften blir holdt på samme nivå som nå – 22 kroner per time.

– Den planlagte økningen til 23 kroner timen var så godt skjult at det var helt tilfeldig at jeg oppdaget det, sa Opsal. Et enstemmig kommunestyre sa nei til forslaget om å øke parkeringsavgiften.

Kommunestyret ba også rådmannen intensivere innsatsen med å få bygd offentlige toaletter i Øyriket Nord. Dette på bakgrunn av at Bjarkøyforbindelsene står ferdig i 2019, noe som vil føre til at flere turister vil besøke øyriket.

Flertallet vedtok å beholde satsen for betaling av eiendomsskatt på samme nivå som i dag.