Ulike typer av lysterapilamper er å få tak i flere steder i byen. Hos Harstad Helsebutikk merker de godt at vi er for fullt inne i mørketida.

– Blir kvikkere

– Vi har merket litt økt etterspørsel av lysterapilampene, og har solgt en del denne siste uka, sier sykepleier Hilde Lian.

Lian kjenner til at sykehjem har hatt effekt av lampene, da pasientene blir kvikkere.

– Vi vet også at det brukes i en del kontorlokaler, og vi har en mindre variant med ipad-størrelse som er populær til dette, sier hun.

Men etter litt leting etter denne, konkluderer hun med at den er utsolgt akkurat for tida.

Ellers har de satset på to varianter av to ulike merker. En lampe kan settes på nattbordet og brukes som oppvåkningslys om morgenen og til innsovning om kvelden. Men det finnes også en som brukes på dagtid til ren lysterapi.

– Forskning har vist at lyset fra disse lampene forbedrer energinivået og humøret, hvis man jobber i lampelyset på i 20–30 minutter daglig, sier hun.

Men sykepleieren mener det er lurt å begynne lysbehandlingen gjerne allerede før november og fortsette litt utover vinteren. Den kan faktisk brukes hele året, men her nordpå har vi jo gått med lys den andre delen av året.

Yngre kunder

Hos Power Harstad erfarer de at folk som har flyttet sørfra og til Harstad, ofte kjøper disse lampene. Og det er mange som vil ha.

– Lysterapilamper er veldig i skuddet fra senhøsten til da sola når over horisonten. Vi opplever større etterspørsel enn vi hadde i fjor. Det har vært markedsført i flere medier, og det er bevist at det har positiv effekt for dem som sliter med søvn og lite energi i kroppen, sier varehussjef Arnfinn Lind hos Power Harstad.

Han viser til tester gjort av Philips blant flere hundre personer for noen år tilbake.

– De som kjøper hos oss, sier at det har effekt, legger han til.

Power Harstad erfarer at stadig yngre folk vil ha lyslamper.

– Vi har mange flere unge folk som spør etter dette nå, og det tror jeg kan ha med at det er den yngre garde som sliter mest med søvn og nedstemthet, men den brukes av folk i alle aldersgrupper, sier Lind.

– Vi har ikke så mange yngre folk som handler disse. Hos oss er det mest voksne og eldre folk som kjøper, men det er absolutt noe alle kan bruke, sier Lian i Helsebutikken.

Kilde: Dagens Medisin

Les mer om mørketida og hvordan vi takler den

Brødrene Kildal rømmer mørket: - Vi har det utrolig bra her på Kanariøyene

For turistene er jakten på nordlyset viktigst

Vil at TV-tårnet skal lyse enda lengre

Influensaen er på vei - Slik holder du deg frisk

Flere skalffer seg denne lampen for å takle mørketiden

Vinterdepresjon, myte eller fakta?