– Det er foreløpig veldig lite influensa i Norge. Folkehelseinstituttet overvåker antall registrerte tilfeller i hele Norge, og influensalignende sykdom er svært lav i hele landet. Det er vanskelig å si når årets influensa kommer til Troms, men fra midten av desember og ut januar er det vanlig å se en topp.

Det sier smittevernoverlege i Harstad kommune, Jonas Holte.

– Influensaviruset er svært smittsomt, og spres når vi hoster og nyser. Viruset kan sveve lenge i luften når det er festet til små partikler, og kan lett fanges opp når man puster. Det er derfor vanskelig å beskytte seg mot smitte. Viruspartiklene kan også feste seg til ulike overflater som for eksempel dørhåndtak, sier Holte som mener smittekilde nummer én, er at syke personer hoster.

Og oppholder man seg i folksomme områder, er det spesiell grunn til å være på vakt.

Håndhygiene

– Under en influensaepidemi, kan det være vanskelig eller umulig å holde avstand til syke personer. Særlig når familiemedlemmer og barn er syke med influensa. Man kan i noen grad redusere risikoen, ved å unngå unødvendige folksomme steder. Men tenk hygiene, det er viktig å holde hendene rene, forklarer Holte.

Ifølge smittevernoverlegen, er det fortsatt vaksine som er det mest effektive for å unngå influensa.

– Rundt 1,5 millioner mennesker i Norge tilhører en gruppe med økt risiko for komplikasjoner av influensa, og disse anbefales influensavaksine. Dette gjelder særlig folk med kroniske sykdommer, de over 65 år og gravide kvinner etter 12. svangerskapsuke.

Dersom du først er blitt syk, er det viktig at du lytter til kroppen.

– Du bør hvile og drikke rikelig. For mange betyr det å holde sengen i noen dager. Fastlegen bør oppsøkes dersom symptomene forverres eller vedvarer i mer enn én uke. Personer med annen kronisk eller langvarig sykdom kan ha behov for medisinsk behandling tidlig i sykdomsforløpet, sier Holte.

Vaksine

Mange vaksinerer seg på høsten, før influensaen setter inn. Vaksine tilbys først og fremst til gravide etter 12. svangerskapsuke, alle fra fylte 65 år, barn og voksne med ulike sykdommer eller nedsatt immunforsvar – og helsepersonell.

Ved UNN benyttet bare 13 prosent tilbudet i fjor. UNN er lovpålagt å tilby sine ansatte influensavaksine. Ifølge Torni Myrbakk, smittevernoverlege ved UNN, og direktør Tor Ingebrigtsen, er det to grunner til at ansatte bør vaksineres. Den ene er hensynet til deres egen helse, miljø og sikkerhet. Helsepersonell har økt risiko for å bli smittet på jobb, og influensaviruset er ikke ufarlig. Den andre grunnen er pasientsikkerheten. Influensa kan være særlig farlig for eldre mennesker, og for enkelte kan det også være dødelig.

Enkle grep

Med enkle grep kan alle gjøre seg selv mer motstandsdyktige mot sykdommer.

Anne Spurkland, immunolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, har følgende råd:

Kom deg opp av sofaen, spis sunt og sov godt. Men de viktigste rådene handler om å fornye gamle vaksiner, bruke plaster og spise mer grønnsaker. Øverst på hennes liste står en klar anbefaling om å vaksinere seg.

– Ta alle vaksiner du blir tilbudt. Da forbereder du immunsystemet ditt på infeksjoner som kan komme. Mange av vaksinene har begrenset virketid, så ta gjerne en ny dose av de viktigste når det er gått en tid. Når du er vaksinert, beskytter du også dem rundt deg ved ikke å være mottakelig og dermed ikke smittsom, skriver Spurkland i sin bok om temaet.

Ikke vask for mye

Astrid Lieng, helsesøster ved vaksinasjonskontoret til Fredrikstad kommune, mener at man ikke skal drive med overdreven vask av hendene når man er i sitt vanlige miljø.

– Det kan være bra med litt mikrober som holder immunforsvaret i gang. Hvis du vasker deg for ofte, fjerner du noe av den naturlige beskyttelsen og øker sjansen for at immunforsvaret reagerer feil på stoffer det burde ha oversett, sier hun i et intervju med VG.

Hun anbefaler også at man er ute i sola uten heldekkende klær når den er oppe. Da lager huden din D-vitaminene du trenger.

Andre råd fra Anne Spurkland er:

Få nok søvn hver natt. Immuncellene jobber mens du sover. Vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet sikrer blant annet normal tarmfunksjon. Mikrobene i tarmen påvirker immunsystemet i hele kroppen. Spis gjerne mat med melkesyrebakterier, som yoghurt, kulturmelk, ost, surdeigsbrød, surkål og kimchi. Melkesyrebakterier kan bidra til å regulere tarmfloraen. Spis grovt brød, grønnsaker og frukt. Det gir næringsstoffer og vitaminer som immunsystemet trenger, og det gir samtidig næring til mikrobene i tarmen. Spis fisk eller ta tran. D-vitamin har mange positive effekter på immuncellene. Fet fisk inneholder også viktige fettsyrer. Unngå å ta på fuktig mat som ikke skal spises med én gang (for eksempel kjøttpålegg). Maten du eller andre skal spise senere, må holdes mest mulig bakteriefri.

(Kilde: BOKEN «IMMUN – KROPPENS EVIGE KAMP FOR Å OVERLEVE», AV ANNE SPURKLAND.)

Les mer om mørketida og hvordan vi takler den

Brødrene Kildal rømmer mørket: - Vi har det utrolig bra her på Kanariøyene

For turistene er jakten på nordlyset viktigst

Vil at TV-tårnet skal lyse enda lengre

Influensaen er på vei - Slik holder du deg frisk

Flere skalffer seg denne lampen for å takle mørketiden

Vinterdepresjon, myte eller fakta?

Foto: Kallestad, Gorm