Forsvarsbygg hadde fredag møte med kommunen, ettersom de nå har ansvaret for å avhende eiendommen. Dette etter at det ble slått fast i Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) at Alliert treningssenter i Åsegarden avvikles ved utgangen av 2019. Alliert trening skal flyttes til Indre Troms.

– Vi starter en prosess nå for å få til fornuftig etterbruk for samfunnet. Vi ser med skrekk på at lysene slokkes og det blir mørkt der etter 2019. Derfor vil vi nå ha opp alle gode ideer, sier Trond Eliassen, seksjonssjef i Forsvarsbygg.

Han viser til at samfunnet har investert store midler i leiren, derfor tar de ansvar for å gå sammen med kommune og lokalsamfunn i avhendingsprosessen.

Skrekkscenario

Rådmann Hugo Thode Hansen sier de har samme skrekkscenario som Forsvarsbygg, at området legges dødt når treningssenteret flyttes. Primært ønsket kommunen at private aktører skulle komme inn for å drive treningssenteret videre, ettersom britene og nederlenderne som har vært her i mange år, har vært veldig fornøyd med tilbudet i Åsegarden.

– Men Forsvaret har prioritert i en annen retning i sine fagmilitære råd, så da må vi få til ei attraktiv utvikling av næringsvirksomhet i området. Det ligger nært sentrum og er et enormt område så det bør være mulig å få til utvikling her, sier Thode Hansen.

Kommunen vil også gjøre egne analyser for å se om de har behov for området.

Begge partene tror på at det kan være en fin anledning til å lage for eksempel et cluster med en miks av aktører som etablerer seg i Åsegarden. Ingen er for små eller store til å komme med ideer.

Men kommunen frykter tap for regionen når mellom 600–1800 soldater ikke trener i området i vintermånedene lengre. Derfor har de ikke helt gitt opp håpet om forsvarsaktivitet her i framtida.

– Vi ønsker å være en god samspillspartner, fordi vi tror det tjener Harstad-samfunnet best. Det kan jo hende at man kan finne ny virksomhet som kan gi like gode ringvirkninger hele året, sier Thode Hansen.

Næringssjef Bjørn Akselsen legger til at de fortsatt holder åpen muligheten for et fremtidig sivilt og militært samarbeid, med å få en sivil aktør til å overta området, og leie ut til Forsvaret.

– Det har vi vært åpen for hele veien, ettersom anlegget er meget godt tilpasset militær virksomhet, sier Akselsen.

Forsvarsbygg mener det haster å komme i dialog om mulig ny virksomhet.

– Vi trenger tida fram til 2019. Det er kort tid for å få til god etterbruk, så vi må komme i gang nå, sier Therese Frivåg Lund, prosjektleder i Forsvarsbygg.

Uklar pris

– Hvilken pris vil dere sette på eiendommen?

– Vi har ikke tatt takst på eiendommen ennå, så vi kan ikke antyde noe. Kommunen har forkjøpsrett i henhold til regelverket, og da til markedspris, sier Frivåg Lund.

Forsvarsbygg har gjort miljøundersøkelser i bakken i området.

– Vi har fått prøvesvarene og det er ingenting ekstraordinært utover forventet av aktiviteten som har vært der. Vi gjør de tiltakene som må til, som handler om å erstatte masser med ny jord og fjerne vollen ved skytebanen, sier Frivåg Lund og Eliassen.