Dette strenge påbudet ble vedtatt av et enstemmig kommunestyre i torsdagens møte. Men for ikke å bli mer katolsk enn paven, ble følgende presisering tatt med i vedtaket:

- Å ta imot en blomsterbukett, en eske konfekt eller en mindre bokgave, er fortsatt akseptabelt.

Styrket omdømme

I det politiske miljøet har debatten om disse nye etiske retningslinjene pågått i hele høst. Rådmannens første forslag falt ikke i god jord hos alle politikere. I kommunestyret 2. november ble det derfor gitt klare signaler om innstramninger. Deretter har saka vært drøftet i partssammensatt utvalg og i formannskapet sist tirsdag.

- Nå er verdigrensene på gaver justert betydelig ned. I dag vedtar vi et godt reglement, med strenge etiske retningslinjer.

– Jeg tror det kan bidra til å bedre omdømmet, både til oss politikere og til de ansatte, uttalte KrFs Per Pedersen.

Hensikten med de strenge reglene er å unngå mistanke om smøring, bestikkelser og korrupsjon.

– Politikere og ansatte skal ikke la seg kjøpe. Verken av enkeltpersoner, næringsinteresser eller andre som måtte ønske seg et spesielt utfall av saker som behandles administrativt eller politisk.

Når det nå er knesatt et prinsipp om at alle gavetilbud skal avvises, mener et enstemmig kommunestyre at risikoen for bestikkelser er vesentlig redusert.

Selsbanes seil

Behovet for en ny gjennomgang av kommunens gavereglement oppstod blant annet i kjølvannet av ulykka med Selsbanes Seil i februar. Det kom som et sjokk på flere politikere da det etter hvert kom for en dag at det faktisk var kommunen som eide installasjonen i havnebassenget.

Den var mottatt som en gave. Men denne spesielle gaven medfører både drifts- og vedlikeholdsutgifter. Og ettersom saka ikke hadde vært politisk behandlet, var det flere som reiste bust. Resultatet er at kommunestyret nå også har fastsatt nye grenseverdier for gaver kommunen kan takke ja til. Overstiges denne grensa, må formannskapet eller kommunestyret vurdere gavetilbudet.

Rådmannen foreslo i utgangspunktet at grensa skulle ligge på 50.000. Altfor høyt, mente politikerne. Beløpsgrensa er fastsatt til 5.000 kroner.

Ønsker noen å gi kommunen en dyrere gave, kan verken rådmannen eller noen andre i hans stab takke ja før man har fått grønt lys fra politiske myndigheter.

JA: En eske konfekt er innafor grensa for hva en politiker eller en kommunalt ansatt kan motta i gave.